Sputnik trügib taas pildile?

07.05.2020

Sputnik Eesti poolt kasutatav märtriroll hakkab tasapisi hääbuma ning tõenäoliselt otsitakse nüüd võimalusi oma tegevuste jätkamiseks.

Sputnik peatas suure kära saatel Eestis oma tegevuse 1. jaanuaril 2020 ning veebilehe mõlemas keeles versioonide avalehtedel on jätkuvalt tundide loendur, mis näitab „vaikima sunnitud“ tundide ja päevade arvu. Siiski ei istu Sputniku vedajad käed rüppes.

Hoolimata sellest, et portaal on uudistest tühi ning Facebooki eestikeelne osa seisab, toimetab Rossija Segodniale kuuluv ettevõtmine sotsiaalmeedias aktiivselt edasi.

Elu käib venekeelse sisuga nii Facebookis, Instagramis, kui ka Odnoklasnikis, kus Sputniku kontod avaldavad päevas mitmeid uusi postitusi. Eraldi hakkas silma pea igapäevaselt ilmunud infograafika koroonaviiruse olukorrast Eestis ning Pronksiööst on teinud SE endale leivanumbri.

Viimasest ajast on märgata ka katseid teiste vormidega. Näiteks on hoogu kogumas WordPressi blogikeskkonda tekitatud leht sputnikee.wordpress.com, mis tegutseb blogi formaadis. Sinna postitatakse igapäevaselt uudiseid teistelt lehtedele, peaasjalikult Baltnewsi lehelt.

Samuti on ebaselge, kuhu suundub kremlimeelne agitatsioon Eestis üldisemalt. Paar kuud on saanud näha Baltewsi aktiivuse kasvu. Nii Baltnews, kui ka Sputnik Eesti kuuluvad mõlemad Rossija Segodnjale. Omapärane areng toimus aasta algusest aktiveerunud Spravedlivaja Estoniaga. Leht, mis avaldas tempokalt kahtlase sisuga uudiseid, suleti aprillis ning nende FB lehekülg muudeti naljaleheks Estonia4Fun.

10. aprillil, kui täitus tegevuse peatamisest 100 päeva, postitas Sputnik Eesti peatoimetaja Jelena Tšerõševa Facebookis lubaduse töötada uuestisünni nimel ja seda iga päev.

Sputniku majandustegevus Eestis peatati, kuna võrgustiku juhi, Dmitri Kisseljovi suhtes on Euroopa Liidus kehtestatud sanktsioonid.