Vandenõu, desinformatsioon, koroonaviirus!

24.03.2020

Esmaspäeval ilmus Eesti meedias kaks suurepärast kirjutist vandenõuteooriatest ja valeinfost. Delfi Fortes ilmus Taavi Minniku pikem artikkel vandenõuteooriatest ja koroonaviirusest selle keskel ning ERR avaldas Péter Krekó ja Patrik Szicherle artikli koroonaviiruse tõttu tekkinud valeinfolainetest.

Minniku loos „Biorelv või kokkuhoid? Forte võtab luubi alla koroona-konspiroloogia“ räägib Venemaa praeguse aja tuntuim politoloog ja meediaekspert Valeri Solovei vandenõuteooriate tekkimisest. Lisaks kommenteerib ta ka levinuimaid koroona-vandenõuteooriaid. Solovei sõnul kujutab vandenõu endast tervet peadpööritavat või fantastilist skeemi. Selle skeemi võiks kokku võtta nii: „loogika on raudne, aga lähtepunkt idiootne“. Kui te satute vandenõuteooria raamidesse, siis seestpoolt tunduvad need mitte-vasturääkivad, terviklikud ja kavalad. Kuid just see peaks normaalses inimeses tekitama kahtlusi, sest päris elu ei ole kunagi loogiline: seal kus tegutsevad inimesed, on ratsionaalsust vähe.

ERRi Kultuuris ilmus Péter Krekó ja Patrik Szicherle artikkel „Läheb viiruslikuks. Covid-19 desinformatsiooni ökosüsteemis“, milles autorid keskenduvad koroonaviiruse levikuga tekkinud valeinfokampaaniatele. Autorid kirjutavad: „Koroonaviiruse hirmu levides üle maailma muutusid desinformatsioonikampaaniad üha tõhusamaks. Lisaks klikke meelitavatele veebilehtedele, mille eesmärk on teenida viiruse kohta väära ja sensatsioonilise info levitamiselt kasumit, on ilmnud areenile geopoliitilised tegutsejad, keda huvitab infokaose külvamine. Nagu üks WHO ametnik on öelnud: “Levib “infodeemia”, mis on vähemalt sama ohtlik kui viirus ise, kuna desinformatsioon levib kiiremini ja kergemini ning põhjustab suurt kahju.”“

Foto: Chris Piascik/Flickr/CC