David Vseviovi raadioloengud nõukogude propagandast

13.02.2020

Jaanuari alguses käsitles ajaloolane David Vseviov Vikerraadio saates „Müstiline Venemaa“ nõukogude propagandat Talvesõja puhkemise eel, esimestel päevadel ning järgnevatel kuudel.

Vseviov annab ülevaate sellest, millised võtted, narratiivid ja taktikad olid sel perioodil kasutusel ning kuidas nad ajas ja situatsioonis muutusid. Loengust saab kuulda, milliseid vahendeid ja mõisteid Nõukogude Liit selle konflikti puhul kasutusele võttis ning kuidas neid ekspluateeris.

Põnev kuulamine on ka 2019. aasta suvel eetris olnud loeng propaganda kasutamise ja ülesehituse kohta Teisele Maailmasõjale eelneval perioodil ning selle muutumisest sõja puhkemisel. Vseviov kirjeldab sel ajavahemikul propaganda teenistusse rakendatud filmikunsti loomingut ning sõnumeid selles.

Hea täiendus kahele eelnevale on ka loeng sellest, millest kirjutasid nõukogude ajalehed 17. septembril 1939 kui Punaarmee väed sisenesid Poola ning ka loeng MRP kajastamisest nõukogude ajakirjanduses 1939. aasta septembri alguses.

Kirsiks tordil nõukogude propaganda analüüsis on David Vseviovi, Irina Belobrovceva ja Aleksandr Danilevskij raamat vaenlase kuvandi loomisest II Maailmasõja eelsel perioodi poliitilises karikaturismis.

“Müstiline Venemaa” on Venemaa ajaloole pühendatud David Vseviovi poolt toimetatud ja ette kantud saatesari, mis käsitleb eri külgi ja epohhe Venemaa ajaloo algusest kuni 20. sajandini. Vaatluse all on nii poliitiline ajalugu kui kultuurilugu.

“Müstiline Venemaa” on Vikerraadio eetris pühapäeviti kell 11.20.

Fotod: avapilt ekraanitõmmis Vikerraadio kodulehelt, filmi “Aleksander Nevski” poster.