Venemaa saatkond Tallinnas vassib numbritega

16.01.2020

Jaanuari esimestel päevadel pälvis Propastopi toimetuse tähelepanu Tallinnas asuva Venemaa saatkonna poolt tehtud facebookipostitus, milles öeldi, et Krimmi külastanud turistide arv kasvas aastaga 9,3%, 7,43 miljonini külastajani ning välisturistide osas oli Euroopa Liidu riikidest juhtival kohal Saksamaa (7%) ja Eesti (3%).
Postitusest ei puudunud ka propagandistlik juhtmõte, et sellega tunnustavad Eesti kodanikud Krimmi Venemaa osana ning lisatud on Krimmi okupeeritud alade peaministri kommentaar, et okupantidele ju külla ei sõideta.

Numbrid, millega postituses opereeriti panid kulme kergitama. 7,43 miljonit turisti ning külastajatest 3% Eesti kodanikke. Kiire arvutus näitab, et 3% kõigist turistidest on 229 000 Eesti kodanikku, kes möödunud aastal olevat Krimmi külastanud. Täielik absurd!

Postitusele lisatud lingist RT.com uudisele saab aimu, et tegemist on puhtalt propagandamaterjaliga, millega püütakse näidata Venemaa osaks sunnitud Krimmi kui atraktiivset turismisihtkohta ning samal ajal anda mõista, et kõik turistid on oma visiidiga tunnustanud Krimmi Venemaa osana.

Otsides netist uudise tagamaid, saab kiirelt selgeks, et tegemist on numbrite metsa peidetud vale ning üsna räige propagandaettevõtmisega. Leitavates tekstides räägitakse turistide üldnumbrist ja aastasest kasvust ning erinevate riikide kodanike osakaaludest selles. Jättes samas täpsustamata, millisest arvust seda protsenti on arvutatud.

Ukraina kodanike arv on tekstides esitatud numbrina 1,1 miljonit. Teiste riikide osakaalud aga protsendina. Näiteks on esitatud Valgevene kodanike osakaaluna 20%, Kasahstani kodanikke olevat olnud 11%, Saksa kodanikke 7% jne.

Osades tekstides pakutakse Eestlaste osakaaluks 2% ning teistes 4%. Mõnes loos käsitletakse neid osana turistidest ning teistes jälle välisturistide statistikasse minevatena.

Kindlalt on aga iga loo keskmes sõnum Krimmist kui edukast turismisihtkohast ning poolsaare turistina külastamist peetakse selle tunnustamisena Venemaa territooriumina.

Kõige konkreetsemalt on esitatud statistika küsimärgi alla seadnud Radio Svoboda, kes viitab nii Venemaa Turismifirmade Liidule, Ukraina piirivalvele ja võrdlusena ka üldisele Venemaa turismistatistikale, kaheldes nii turistide üldnumbris, aga ka teistest riikidest tulnud inimeste arvus.

Uudisele internetist tausta otsides saab selgeks ka loo taust. Nimelt on mitmel eelneval aastal samuti raporteeritud Krimmi külastavate turistide arvu kasvust ning see paistab olevat seatud strateegia, koos narratiiviga näidata okupeeritud alasid üha edukamatena.

Euroopa Liidu riikides on turismifirmadel keelatud korraldada reise Venemaa poolt annekteeritud Krimmi ja Sevastopoli territooriumitele ning selle vastu eksinud turismifirmaside osas on Eestis algatatud ka menetlusi.

Foto: väljavõte Facebooki keskkonnas