Kremli foobiad

06.01.2020

Kremli taktikepi järgi tegutsev Venemaa meedia on aastate jooksul ekspluateerinud rohkelt erinevaid hirme. EUvsDisinfo portaal kogus need kokku ning järgnevalt jagame mõnda neist ka Propastopi lugejatega.

Alethofoobia – hirm tõe ees

Kremli propagandas üks enimkasutatud hirme, kus tõe avalikuks saamist püütakse takistada nii otseselt, kui ka tõe moonutamise kaudu. Näiteid sellest leiab Propastopi artiklite seast arvukalt.

Allotoksafoobia – hirm hinnagute ees

Järgmine Venemaa meedias suuremat kasutust leidnud hirm, mille tagajärjel igasugune Kremli narratiividest erinev arvamus on kurjast ning ebasoovitav. Seetõttu kontrollitakse avaldatavaid arvamusi ja sõnumeid väga kiivalt. Seda isegi Venemaa meedias olevates arvamus- ja jutusaadetes.

Atelofoobia – hirm ebatäislikkuse ees

Enda vigade mittetunnistamine on iseloomulik Kremli poliitikutele ning see avaldub tihti ka Venemaa meedias. Tundumad näited sellest, kuidas oma vigu püütakse viimase piirini mitte tunnistada on nii Ukraina kohal Malaysia Airlinesi lennu MH17 alla tulistamine, aga ka Sergei Skripali juhtum.

Autofoobia – hirm üksiolemise ees

Hirm, mis väljendub nii kaasmaalaspoliitikas, Kremli narratiive toetavate liitlaste otsimises, kui ka Venemaa juhtkonna retoorikas, mis avaldub tihti russofoobiasüüdistustes.

Demofoobia – hirm rahvahulkade ees

Venemaa juhtide seas leviv hirm kõikvõimalike rahvakogunemiste ja protestide vastu, mis välendub nii Venemaal toimuvate meeleavalduste keelamises ja takistamises, aga ka soovis sekkuda teistes riikides toimuvatesse meeleavaldustesse ning mõjutada nende kulgu.

Eleuterofoobia – hirm vabaduse ees

Hirm, mis eksisteerib igas autoritaarses valitsemises on igapäevane ka Kremlis, kus kardetakse nii demokraatiat, inimõigusi, kui ka vaba mõtlemise hüppelist kasvu Venemaal ning selle mõju all olevates ühiskondades.

 

Täit nimekirja Kremli foobiatest saab lugeda siit.
Nimekiri ei ole täiuslik ning seda saab igaüks laiendada wikipeedias oleva foobiate loetelu põhjal.

Kindlasti on nimekirjast välja jäänud baltofoobia, millest kirjutasime pikemalt möödunud aasta aprillis.

Foto: Susan Smith /Flickr / CC