Propagandasõnastik – põletatud maa taktika

16.12.2019

Sõjandusest tuntud põletatud maa (Scorched earth) taktika on leidnud tänu Kremli propagandategevusele kasutuse ka infosõjas.

Militaarvaldkonnas tähendab selline võte taganemise käigus oma või okupeeritud territooriumi hävitamist, et vältida seal olevate resursside vaenlase kätte langemist. 1812. aastal näiteks põletati Prantsuse vägede pealetungi kartuses selle taktikaga Moskvas asunud armee ja linna laod. Selle põlengu tagajärjel hävis 9000 hoonest ligikaudu 6500.

Infosõjas kasutab Kremli propagandatööstus põletatud maa taktika, et meediaväljaannetes maalida kujutletavast vastasest kõikehõlmav negatiivne pilt. Eesmärk on lasta sihtmärkki kujutada võimalikult halvas valguses ning tagasi ei hoita ka erinevate, üksteise otsa kuhjatud absurdsete väidetega.

Üheks mahukaimaks sellist laadi rünnakuks saab pidada Kremli tegevust Lääne tsivilisatsiooni ja kultuuriruumi halvustamisel ning mõnitamisel. Kremli eesmärk on näidata Läänt allakäiva, moraalselt kaheldava ning Venemaa elanikele mõistetavate põhiväärtuste jalge alla tallajana. Selles rünnakus on kasutusel kümneid ja kümneid vandenõuteooriaid ning narratiive.

Foto: Andy Cull/Flickr/CC