Eesti-Läti ühisdokumentaal Kremli propagandast kogub auhindu

12.12.2019

Juuli alguses Karlovy Vary filmifestivalil esilinastunud Eesti-Läti ühistoodang „Surematu“ on poole aastaga kogunud hugaliselt tunnustust ja festivaliauhindu.

Venemaa resižööri Ksenija Ohhapkina film „Surematu“ räägib Venemaal populaarsest nõukogudelikus laadis noorteliikumisest “Junarmija”.

Filmi loojate sõnul püüab Venemaa Kaug-Põhja tööstuslinnas filmitud “Surematu” mõista, mis ahvatleb inimesi vabatahtlikult maha salgama oma isiksust ja muutuma riiklikuks ressursiks.

“Kas inimene saab üldse olla vaba totalitaarses ühiskonnas, kus keerukad ja hämarad struktuurid kontrollivad nende mõttemaailma juba varasest lapsepõlvest? Film vaatleb vene kodanike vormimist värske pilguga. Režissööri vaevu hoomatav, kuid väga nõudlik pilk paljastab “süsteemi” toimimist kõige süütumana tunduvates situatsioonides, igapäevaelu erinevatel hetkedel.”

Junarmijaga seotud noortelaagrist, millest võtsid osa ka Eesti noored, kirjutas Propastop augustis.

Film on juba võitnud dokumentaalfilmi Grand Prix Karlovy Vary filmifestivalil ning parima filmi auhinna Rumeenias toimunud Astra filmifestivalil ja Riias toimunud ArtDokfestil.

2020. aastal kandideerib „Surematu“ täispika dokumentaalfilmi kategoorias Oscarile.

Filmi produtsent on Riho Västrik ning see on Eesti filmistuudio Vesilind ja Läti VFS Filmsi ühistoodang.

NB Film on 2019. aasta lõpus ja 2020. aasta alguses Kinobussi repertuaaris tiirutamas Eestimaa väiksemates kinosaalides. Seda on võimalik detsembris näha Piusa Külaliskeskuses ning jaanuaris Pirita Vaba Aja Keskuses, Iisaku Rahvamajas ja Varstu Kultuurikeskuses.

Pikemat intervjuud filmi tegijatega saab lugeda Maalehest.

Fotod filmi kodulehelt www.immortal.ee