Keila otsus reanimeeris Eesti kremlimeelsed

02.12.2019

26.novembril otsustas Keila linnavolikogu, et järgmisel õppeaastal ei võeta enam lapsi vastu vene õppekeelega Keila Põhikooli esimesse klassi ja kool ühendatakse Keila Kooliga.

Võimalus, et otsus langetatakse, andis Propastopi lugejatele tuttavale MTÜle Vene Kool Eestis võimaluse aktiveeruda ning seda ka tehti.

Päev enne otsuse sündi, 25. novembril, ilmusid sotsiaalmeediasse üleskutsed koguneda venekeelse hariduse kaitseks Keila linnavalitsuse ees korraldatavale piketile. Üleskutse oli vormistatud II maailmasõja aegsele propagandaplakatile, kus SS mundris sõdur ründab last hoidvat ema. Sõdurile on käisele monteeritud sinimustvalge vapp. Keila linnapea Enno Fels on teinud üleskutse kujunduse peale avalduse politseile.

Keila linnavalituse otsus andis võimaluse taas kord pildile pääseseda Kremli mõjutustegevusega seotud isikutel ja nende MTÜdel.

Keila Põhikooli teemal said Sputnikus, Baltnewsis ning sotsiaalmeediavõrgustikes sõna võtta Alisa Bindsova, Mstislav Rusakov, Oleg Nazmutdinov jpt. Keila linnavolikogu istungi saalist hakkasid silma tuntud protestide korraldajad Sergei Tšaulin ja Aleksei Esakov.

Linnavalitsuse ees toimunud piketil pälvisid tähelepanu teistelt Tšaulini ja Esakovi korraldatud protestidelt tuttava käekirjaga valmistatud plakatid, mis sel korral nõudsid: “Lõpetage vene koolide okkupatsiooni Eestis!”, “Lõpetage vene koolide genotsiid!”, “Nagunii me vaatame unenägusid vene keeles!” jne. Piketti olid kaasatud ka plakateid hoidvad alaealised lapsed.

Aktsiooni üleskutsed ning kajastused sotsiaalmeedias võimaldasid veel kord veenduda erinevate kremlimeelsete Eestiga seotud gruppide ja lehekülgede omavahelisest seotusest. Nii näiteks oli võimalik piketi kohta käivat infot leida gruppidest Русский Дискуссионный клуб, Наш Ласнамяэ/Meie Lasnamäe, Русскоязычная Эстония, Новости Эстонии, Таллиннцы, Aera Vulgaris, Выборы в Эстонии, Новый Маарду, Голос Русской Балтии. Эстония, Латвия, Литва, Группа «Tribuna.ee», aga näiteks ka Leedu Baltnewsi poolt hallatavast grupist Прибалтика по-русски: Литва, Латвия, Эстония.

Eelpool nimetatud Facebooki gruppidest ja nende omavahelisest seotusest saab lugeda ühest varasemast Propastopi postitusest.

Venemaa meedias on tänaseks aktsiooni kajastanud ainult TASS ja mõned väiksemad väljaanded.

 

Foto: ekraanitõmmis Facebookist