Propagandakuu oktoober

04.11.2019

Eesti ajakirjandusväljaanded olid oktoobris propagandast ja infomanipulatsioonidest kirjutades üsna tagasihoidlikud. Läbivaks teemaks oli sotsiaalmeedia ning seal toimuvad manipulatsioonid, mõjutustegevus ning probleemid privaatsusega.

Venemaa inforuumi mõjust

Delfi kirjutab, et Postimees Grupp otsustas siiski asuda vahendama reklaami Venemaa telekanalitesse. Postimees võtab alates 1. jaanuarist üle BMA Estonia OÜ telekanalite reklaamimüügi Eestis. Sellega lisandub Postimehe telekanalite portfelli PBK, NTV Baltic Estonia, REN-TV Baltic Estonia ja DOM Kino. Postimees Grupi saagast nendesse kanalitesse reklaami vahendamisel oli arvukalt lugusid ka augustis.

Delfi avaldas politoloog Karmo Tüüri loo Venemaa mõjutustegevuse efektist Eesti kommentaatorite seas. Tüür kirjutab: „Kommentaator nr.18 kasutab mitte ainult Venemaa info-operatsioonide jutupunkte/põhiteemasid, vaid ta ka peamisi tehnilisi võtteid. Mitte üks Ukraina/Venemaa teemaline „vaenulik“ kirjatükk ei tohi jääda reageeringuta. Olgu kasvõi hilinemisega, aga sinna külge tuleb kruvida korduva sisuga, vähemuudetud sõnastusega kommentaar.“

Loo täisversiooni saab tasuta lugeda Tüüri blogist.

Delfi Forte avaldas oktoobri keskel, algselt ajakirjas Sõdur, ilmunud ülevaate sellest, kuidas Venemaa meedias kajastati suurõppust Kevadtorm 2019.

Valeuudistega võitlemisest

Delfi vahendab eestikeelsena oktoobri lõpus The Economistis avaldatud lugu Leedus loodud valeuudistega võitlemise lahendusest Debunk.eu. Tegemist on tehnisintellekti abil toimiva lahendusega, mis aitab tuvastada propaganda narratiive ja valeuudiste algeid.
Propastop kirjutas lahendusest käesoleva aasta mais.

ERR kirjutas oktoobris Venemaa ja Põhja-Korea riiklike infoagentuuride sõlmitud koostööleppest, millega hakatakse ühiselt võitlema „valeuudistega“. Omapärasel moel kurdavad Venemaa riiklik uudisteagentuur TASS ja Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA ühise teate vahendusel, et uudistekeskkonnas nähakse üha rohkem informatsiooni väärtõlgendamist ning öeldakse, et nad  peavad sellisele võltsuudiste edastamisele vastu astuma.

Teadupärast näevad Lääneriigid Venemaad ühe peamise nn võltsuudiste edastajana maailmas ning KCNA-d peetakse omakorda Põhja-Korea ja selle diktaatori Kim Jong-uni propagandakanaliks.

Sotsiaalmeediast, inforuumist ja privaatsusest internetis

ERR kirjutas oktoobris Facebooki algatusest, millega platvorm tuli välja Ühendriikides. Nimelt alustas sotsiaalmeediahiid toimetatud uudistekanaliga Facebook News, mis sisaldab Facebookiga koostööd tegevate väljaannete artikleid. Plaanist alustada koostööd suuremate meediakanalitega ning neile ka materjalide avaldamise eesti tasuda, oli viimati juttu mõned kuud tagas.

ERR  Novaator kirjutas oktoobris kahest magistritööst, millest esimene käsitleb õpetajate kümberkiusamist õpilaste poolt ning teine privaatsuse ja isikuandmete kaitsest masinnägemise ja masinõppe kasutusel Euroopa Liidu õiguses.

Esimene kajastab 14 küberkiusamise ohvriks langenud õpetajaga tehtud intervjuu põhjal kirjutatud uurimust.

Teine keskendub internetis olevate andmete avaldamisele, otsingumootorite poolt indekseerimisele ning selle mõjust privaatsusele.