Jessikka Aro „Putini trollid – tõsilugusid Venemaa infosõja rinnetelt“

24.10.2019

24. septembril esitles Jessikka Aro Helsingis oma kauaoodatud raamatut „Putini trollid – tõsilugusid Venemaa infosõja rinnetelt“, mis võtab hästi kokku Kremliga seotud trollide tegemised Venemaa propagandategevust paljastavate inimeste vastu.

Propastopi lugejatele tuttava Jessikka Aro raamatut on pikalt oodatud.

Kaua lubatud raamat nägi ilmavalgust septembri lõpus, kui Aro esitles oma uut soomekeelset materjali Helsingis. Seni on see avaldatud küll kahjuks ainult soome keeles, kuid seda saab osta nii paberversioonina, kui ka e-raamatuna.

Etteruttavalt peab ütlema, et tegemist ei ole tavalise ning järjekordse raamatuga Venemaa mõjutustegevusest ning selle vastu võitlemisest.

Jessikka Aro on küll olnud selles tegevuses aktiivne esivõitleja ning kannatanud selle tõttu nii eraeluliselt, kui ka ametialaselt, kuid raamat räägib millestki muust ja võib-ollla palju olulisemast.

Jessikka Aro raamat räägib lugusid sellest, kuidas Kremli propaganda vastu võiteljad on sattunud isikliku vaenamise ohvriks. Neid on rünnatud nii Kremliga seotud trollivabriku poolt, kui ka väga mitmetel juhtudel Venemaa usku olevate kaasmaalaste ja nendega seotud libakontode poolt.

Aro räägib oma raamatus enda lugu ning pikib vahele sarnase vaenamise ohvriks langenute kogemusi mujalt maailmast. Ta on detailne, kõikehõlmav ja põhjalik.

Oma raamatus kirjutab Jessikka näiteks lahti Leedu diplomaadim, Renatas Juška loo.

Oma kogemuse saab kirja ka Ukraina kodanikurajakirjanduse väljande Informnapalm juhtfiguur, varjunimega Roman Burko, aga ka Danske Banki afääri käivitanud USA ärimees Bill Browder ning Põhja Norras nafta kaevandamisega soetud Venemaa mõjusfääri uurinud ja kirjeldanud Thomas Nilse, Atle Staalesen ja Trude Pettersen.

Samuti on trollde hammasrataste vahele jäänud ning Aro raamatusse pääsenud Venemaa mõjutustegevusest Rootsis kirjutanud akadeemik Martin Kragh ning Serbia mõttekoja juht ja Politico poolt 2016. aastal Euroopa mõjuvõimsamate inimeste hulka arvatud Jelena Milič.

Raamatust ei puudu ka Bellingcati asutaja Elliot Higginsi lugu, kes oma tegevuse tõttu Kremli valede paljastamisel on sattunud korduvalt trollide sihtmärgiks ning kõikehõlmavate rünnakute osaliseks.

Viimase persoonina on Aro võtnud avada telessaatejuhi Liz Wahli loo, kes olles 2014. aastal RT Ameerika uudsteankur, tegi otse-eetris avalduse, et ta ei või enam rohkem olla osa Venemaa rahastatud kanalis, mis peseb puhtaks Putini tegevust. Ta ültes RT Ameerika otseetris:“ Ma olen uhke selle üle, et on ameeriklane ning usun tõe vahendamisse. Selle pärast ma annan selle uudistesaate lõpus lahkumisavalduse“.

Jessikka Aro raamat on oluline, kuna avab Kremli propaganda vastu võitluse seda poolt, millest seni pole väga palju räägitud – vaenamiskampaaniaid sotsiaalmeedias, Kremli propagandavõrgustikus, aga ka venemeelsete kaasmaalaste poolt. See on varjukülg, mis käib kaasas Venemaa globaalse mõjuvõimu suurendamise paljastamise ning aktiivselt selle vastu olemisega.

Neid lugusid pole varem kuigi palu räägitud ning selles osas on Jessikka Aro teinud väga tänuväärset tööd.