Hiina sotsiaalmeediaplatvorm poeb noortele ajudesse

17.10.2019

Uus sotsiaalmeediakeskkond TikTok kogub populaarsust ja kasutajaid ning on tänaseks saanud juba süüdistuse ideoloogilise suunamises ja alaealiste seksuaalse ahistamise võimaldamises.

Tänaseks TikTok nime all tuntud lühikeste videoklippide keskkond sai alguse 2016. aastal, kui avati Hiina turule mõeldud platvorm, mis kandis nime Douyin. 2017. aastal käivitati keskkond nimega TikTok. Mõlema loojaks on Hiinas tegutsev tarvarafirma ByteDance.

Douyin oli mõeldud Hiina turule ning TikTok välisturgudele. 2017. aastal ostis ByteDance ära sotsiaalmeediakeskkonna Musical.ly ning omandas sedasi miljoneid selle plavormi kasutajaid.

TikTok keskkonnas saavad kasutajad luua muusika taustale nö oma muusikavideo, lühiklipi, videotervituse vms. Erinevad kasutajad saavad ühele ja samale muusikapõhjale luua üha uusi ja uuesi videoklippe ning seostada neid omavahel. Samuti on väga populaarne keskkonna poolt pakutavate videofektide kasutamine lühivideotes. Omaette teema on kõikvõimalikud väljakutsed, võistlused ja võrgustike ehitamised.

Noori internetikasutajaid koondav hiiglane

Keskkonnal on ligikaudu 550 000 000 aktiivset kasutajat ning äppi oli 2018. aasta lõpuks alla laetud rohkem kui 660 miljonit korda. Kasutajate hulk paigutab keskkonna suuruse järgi reastades 9. kohale.

2019. aasta teiseks pooleks oli TikToki kasutajaid 155 riigis ning seda oli tõlgitud 75 keelde.

Platvorm paistab silma oma kasutajate aktiivsusega. Seal vaadatakse iga päev rohkem kui miljard videot ja kasutajad veedavad keskkonnas keskmiselt 52 minutit päevas. Aktiivsete postitajate osakaal on 55%.

Regionaalselt oli TikToki äpi allalaadimiste arv 2018. aastal suurim Indias, ulatudes 240 miljoni korrani. Teisel kohale paigutus USA 200 miljoni korraga.

TikToki kasutajate aktiivsuse taga peitub nende noorus – 41% keskkonna kasutajatest on vanuses 16 -24 aastat ning alla 30-aastaste kasutajate osakaal on koguni 66%.

Olulisus kanalina suurendab mõju

Kuna TikTok on oma suuruselt võitlemas koha eest TOP10 sotsiaalmeediakeskkondade seas, kujutab see ka üsna suurt mõju ühiskonnale. Ka teistest sotsiaalmeediaplatvormidest teada probleemid pole TikTokile võõrad.

Probleeme keskkonna, selle sisu ja kasutajatega on olnud tänaseks juba mitmeid ning nõrk modereerimise süsteem ainult võimendab neid.

Juba on kerkinud esile mitmeid probleeme alaealiste seksuaalse ärakasutamisega ning seksuaalse alatooniga sisu jõudmisega noorteni. Samuti on esil küberkiusu ja teised noortega seotud mured.

2019. aasta aprillis näiteks otsustas India kohus keelata äpi allalaadimine selles piirkonnas, kuna see võimaldas levitada pornograafiat, toimuda internetikiusamisel ja jõuda netipervertidel lihtsa vaevaga ohvriteni . Keskkond vaidlustas hiljem otsuse, kinnitades, et on ebasündsa sisu eemaldanud ning kohus avas mõni aeg hiljem uuesti ligipääsu äpile.

USA trahvis keskkonda 5,7 miljoni dollariga, kuna TikTok oli kogunud alla 13-aastaste kasutajate isiklikku infot, ilma vanemate nõusolekuta. Samuti kohustati keskkonda kustutama kõigi alla 13-aastaste kasutajate postitused.

Suuremat tähelepanu pälvis ka probleem netipervertidega, kes olid enda jaoks avastanud TikTok keskkonna ning selle nõrkused ja toimimismustrid alaealiste info ning nende lähedusse (soovituslistidesse) pääsemiseks. Selle probleemiga tegelemiseks lõid kasutajad ise võrgustiku ning tegutsemispraktika, et ahistajaid paljastada.

Probleem ideoloogilise mõjutustegevsuega

Noored on niigi igasugusele mõjutustegevusele vastuvõtlikumad ning väärt sihtgrupp ideoloogilisele suunamisele, kuid TikToki näitel saab rääkida ka Hiina huvidest pääseda noortele netikasutajatele ajudesse.

2019. aasta sügisel paljastati materjalid, kuidas TikTok keskkonnas suunatakse Hiina valitsuse ja konkreetsemalt Hiina välispoliitikaga seonduvaid teemasid ja materjale.

Näiteks paljastas andmeleke, kuidas keskkonna moderaatoreid on juhendatud tsenseerima videosid, kus mainitakse Tiananmeni väljakut, Tiibeti iseseisvust või keelata ligipääs religioosse grupi Falun Gong materjalidele.

Hiina valitsusele vastumeelset sisu kustutatakse ja kasutajad heidetakse keskkonnast välja või siis piiratakse vähemtundlike teemasid puudutavate materjalide levikut, et need ei jõuaks laiema hulga kasutajateni. Viimase võtte osas ei saa postitaja ise arugi, et tema materjalid ühegi teise kasutajani ei jõua.

Sellised võtted suunava tõhusalt sisu olemust ning mõjutavad noorte maailmavaadet.

TikTok on tõusev trend ka Eesti noorte seas, mistõttu tasub seal toimuval silm peal hoida. Hiina valitsuse mõju neile esimeses otsas karta ei tasu, kuid madal modereerimise tase ning vähene täiskasvanute kohaolek, annab võimaluse ebasobivateks arenguteks.

Fotod: ekraanitõmmised tiktok.com keskkonnast