Probleem pole Postimehes

08.08.2019

Eelmise nädala viimane päev tõi uudise, et Postimehe Grupp hakkab BMA Estonia OÜ asemel vahendama reklaame Venemaa telekanalitesse PBK, NTV Baltic Estonia, REN-TV Baltic Estonia ja DOM Kino. Teade põhjustas kriitikatormi konkurentide kanalites ning Postimeest mõisteti üheselt hukka. Sõltumata sellest, et väljaanne on olnud seni üks aktiivsemaid propaganda ja mõjutustegevuse vastu võitlejaid ning inimeste harijaid.

Jättes kõrvale emotsioonid ja soovi konkurendile „ära panna“, tuleb siiski tunnistada, et süüdi ei ole Postimees.

Jah, Venemaa propagandakanalite arengule rahastust vahendades ja reklaamitellijaid leida aidates, tehakse karuteene ka Eesti riigile ja siinsetele inimestele, aga tegemist on siiski ainult reklaamitellimuste vahendamisega.

Kas kriitika oleks olnud sama intensiivne, kui BMA Estonia OÜ asemel oleks jätkanud reklaami vahendamist mitte Postimees Grupp, vaid OÜ Mustik ja Punik? Tõenäoliselt mitte.

Küsimus on tegelikult reklaami ostmises, mitte vahendamiseks või müügis.

Küsimus ei ole ka PBK, NTV Baltic Estonia, REN-TV Baltic Estonia ja DOM Kino kanalites, vaid sellest, et Eesti firmad kasutavad oma klientideni jõudmiseks lühemat teed. Nad maksavad Venemaa valitsuse poolt loodud ja toetatud ning sisuga varustatud kanalitele, olgu need siis tele ja raadio kujul või jälgides maailma üldist trendi, online vormides, nagu online väljaanded, Youtube või muud sarnased platvormid. Neis kõigis saab täna näha ka Eesti organisatsioonide reklaame kõrvuti Kremli pool dikteeritud sisuga.

Propastop on korduvalt kirjutanud, kuidas Eesti firmade reklaame võib leida Venemaa propagandakeskkondadest internetis või spetsiaalselt propaganda levitamiseks loodud Youtube kanalitest. Oleme andnud soovitusi, kuidas see tehniliselt lõpetada ning koostanud ja hiljem kaasajastanud Kremli propagandat levitavate kanalite nimekirja.

Eesti meediatarbijad on näinud pika perioodi jooksul kümneid arutelusid, kas ja mida peaks tegema Venemaa propagandakanalitega, aga ometigi me arutleme ka täna selle üle, kas reklaami nendesse kanalitesse vahendada on viisakas või mitte.

Vaja on piirata levikut ja tõsta tarbijate teadlikkust

Propastopi toimetuse hinnangul peaksid siin levivad Kremli propaganda väljundid olema tähistatud. See välistaks arutelu, kas keegi teab või ei tea, et need kanalid on täis idanaabri valitsuse poolt suunatud vaenulikku sisu.