Propagandakuu juuni

04.07.2019

Juunis andsid mõjutustegevusest kirjutamisel teemadest tooni Venemaa, Hiina ning kuu lõpus ka Gruusia.

Vahetult enne Jaanipäeva toimus Inglismaal Atlantic Councili juba traditsiooniks saanud infomanipulatsioonide tuvastamise teemaline konverents 360/OS, mida korraldatakse DFRLabi ja Bellingcati koostööna.

DFRLab on avaldanud Mediuse keskkonnas sellest mitu ettekannet:

Esimeses kõneleb Facebooki küberturvalisuse poliitika juht Nathaniel Gleicher platvormi võitlustest erinevate manipulatsioonikampaaniatega, mida püütakse Facebooki keskkonnas korraldada.

Teises ettekandes räägib WITNESS programmi direktor Sam Gregory süvavõltsingu viimastest arengutest ning võimalikest kasutuskohtadest ja praktikatest.

Postimees avaldas juunis uudise Prantsusmaa ja Facebooki vahel sõlmitud kokkuleppest, millega sotsiaalmeediakeskkond hakkab riigi võimudele välja andma vihakõne levitavaid kasutajaid. Samas loos kirjutatakse ka Prantsusmaa plaanist võtta vastu sarnaselt Saksamaale sotsiaalmeediakeskkondi ohjeldav seadus, mis kohustaks platvorme valeinfo levikut kiirelt tõkestama.

Juuni lõpus avaldas DFRLab põhjaliku raporti Venemaa mõjutustegevusest sotsiaalmeediakeskkondades, selle tehnikatest, kasutatud strateegiatest ja meediaplatvormidest. Kokkuvõtte avastustest leiab siit.

Venemaa mõjutustegevusest internetis on juunis Politicole tuginedes kirjutanud ka Postimees. Sama teemat, kuid erineva nurga alt kajastati ka juuni alguses Symanteci koostatud Twitteri analüüsi põhjal.

Postimees kirjutas juunis „Suurest Hiina tulemüürist“, millega reaalajas filtreeritakse internetist välja ebasobivad teemad.

Helsinging Sanomat avaldas Välispoliitilise Instituudi uurija Mika Aalto analüüsile toetudes põhjaliku loo sellest, kuidas Hiina proovib LinkedIn keskkonna kaudu värvata inimesi riigi jõustruktuure huvitavat infot koguma ning edastama.

EuvsDisinfo kirjutas juuni lõpus Taani digipädevuse algatusest „Troll sinu uudisvoos“, millega õpetatakse gümnaasiumiastme noori ära tundma valeinfot ja manipulatsioone.

DFRLAbi analüütik Nika Aleksejeva avaldas juuni keskpaigas pika analüüsi Lätis ja Leedus levivast NATO ja valitsusevastaste uudiskeskkondade võrgustikust, mille keskmes on ka Eesti lugejatel tuttav kallutatud uudiste portaal The Baltic World.

Postimehe kolumnist ja Euroopa Poliitikauuringute Keskuse (CEPA) asepresident Edward Lucas kirjutas juuni lõpus Gruusias toimuvast ning kutsus üles Gruusiat toetama.

ERR avaldas juunis loo Eestis levivas petuuudiste keskkondade kaudu korraldatavast libareklaamikampaaniast, millega meelitatakse inimesi liituma Bitcoin skeemiga.

Foto: ekraanitõmmis DFRLabi lehelt