Kuidas Kreml Läänes oma mõju säilitab?

01.07.2019

Juuni keskel avaldas USAs tegutsev Vaba Venemaa (Free Russia) fond kogumiku „Valesti kasutatud õigus – Kuidas Kreml kasutab Lääne institutsioone Lääne õõnestamiseks“.

Analüüside kogumik on huvitav lugemine sellest, kuidas ja milliste vahendite, tehnikate ja persoonide abil Venemaa maailmas oma mõju edendab. Materjal on eriti aktuaalne ajal, mil Venemaa on taastanud oma mõjuvõimu Euroopa Nõukogu Parlamentaarses Assamblees.

15 lühemat analüüsi on jaotatud kahe blokki: „Kremli rünnak Lääne õiguskorra vastu“ ja „Aktiivmeetmed: Venemaa manipulatsioon Lääne poliitikatega“.

Esimesest osast leiab näiteks analüüsid Magnitski juhtumist, Venemaa maffiavõrgustiku uurimisest Hispaanias, aga ka Jukose näite Lääne õigussüsteemi ja traditsioonide õõnestamisest.

Teine blokk sisaldab muu hulgas analüüse Skripali juhtumist, Wagneri grupist, Bulgaaria võimuesindajate sidemetest Venemaaga, Hollandi valimiste mõjutamisest, viiendadest kolonnidest ja paljust muust.

Analüüs pealkirjaga „Viiendad kolonnid ja huvikaitse organisatsioonid“ kirjeldab pikemalt Propastopi lugejatele tuttavat GONGOde (government-organized non-governmental organization) tegevust Baltikumis. Välja tuuakse ühised jooned kolmes Balti riigis levitatavatest sõnumitest, toimimise põhimõtted ja rahastusmudelid. Lisaks avatakse selliste ogranisatsioonide tekkimise ajaloolist tausta ning strateegia kujundamist Kremlis, tuues tabeli kujul välja ka GONGOsid rahastavad fondid, koos nende „tegevusvaldkondadega“.

Analüüside autorite seas on ka mitmeid Eestis tuntud analüütikuid, nagu näiteks Jakub Janda, Michael Weiss või Anton Šehhovtsov.

Free Russia fond on USAs paiknev mittetulundusühing, mille eesmärgiks on koondada Venemaalt lahkunute kogukonda ning anda väljund neile, kes ei saanud oma mõtteid väljendada kodumaal tänase valitsuse all. Fond korraldas hiljuti Hollandis, Haagis konverentsi, millel tegi ettekande ka Marko Mihkelson.

Foto: väljavõte analüüside kogumikust