Propagandakuu mai

06.06.2019

Möödunud kuu jooksul oli mõjutustegevusest kirjutavate lugude keskmes taas kord sotsiaalmeedia. Raporteeriti ka Leedu sammust võitluses propagandakanaliga Sputniku ning Soomes anti vastulöök Johan Bäckmanile .

Facebook blokeeris paremäärmuslaste tegevust
ERR ja Postimees kirjutavad sellest, kuidas aktivistide grupp Avaaz paljastas suure paremäärmuslike Facebooki kontode ja gruppide võrgustiku. Juba on suletud gruppe ja kontosid, millel oli hinnanguliselt 6 000 000 jälgijat. Kokku raporteeris Avaaz üle 500 kahtlase grupi ja Facebooki lehe, mis tegutsesid Prantsusmaal, Saksamaal, Itaalias, Ühendkuningriigis, Poolas ja Hispaanias. Paljud neist levitasid libauudiseid või kasutasid libakontosid ja -profiile, et kunstlikult suurendada enda poolt toetatud partei või veebilehe sisu nähtavust. Sellega rikuti Facebooki reegleid.

Delfi kirjutas juuni alguses sotsiaalmeedia keskkondade kogutavatest andmetest ja nende põhjal tehtud järeldustest.

Venemaa sõjastrateegiatest
Postimees avaldas mais Edward Lucase artikli Venemaa üheteistkümnest poliitilise sõjapidamise taktikast.

Vladimir Juškin kirjutas samal kuul Postimehes kindral Gerassimovi aktiivse kaitse strateegia ettekandest Venemaa Sõjateaduste akadeemia üldkogul.

Leedu piirab Sputniku tegevust
ERR kirjutab, et Leedu võimud pidasid Vilniuse lennujaamas kinni Vene propagandakanali Sputnik kohaliku haru peatoimetaja ning saatsid ta riigist välja. Sputniku Leedu osakonna peatoimetajal Marat Kasemil keelati riiki sisenemine viieks aastaks.

 

Singapur võttis vastu libauudiseid piirava seaduse
Helsinkin Sanomat kirjutab Singapuris vastu võetud „valeuudiste seadusest“. Uudise järgi annab seadus ametnikele võimaluse määratleda sotsiaalmeediaplatvormides avaldatud materjale valeuudistena ning seejärel nende levikut piirata.

Bäckmani raamat korjati müügilt
Delfi kirjutab sellest, kuidas Prisma peremarketite kett kõrvaldas Soomes müügilt Propastopi lugejatele tuttava Johan Bäckmani raamatu „EU’s Infowar on Russia”.