Uudissõna – baltofoobia

15.04.2019

Läti näitleja ja poliitkommentaator Andris Lielais käis Läti raadiojaama Baltcom saates välja mõtte, et Venemaa kannatab tänapäeval baltofoobia all.

Üheaegselt nii Venemaa kui ka Läti kodanik Lielais ütles, et kui kuulata tema väljaütlemisi, saab aru, et ta kunagi ei kritiseeri Venemaad. „Neis pole sõnagi Venemaa-vastast. Ma ei pruugi nõustuda Venemaa tänase poliitikaga ning ma olen võtnud endale ülesande kaitsta Lätit valestimõistmise eest, nagu me oleksime süüdi juutide hävitamises või et Poola alustas Teist Maailmasõda. Ma arvan, et Venemaa põeb täna balofoobiat.“

Lielais on sage külaline ka Venemaa telekanalite jutusaadetes, kus talle omistatakse tihtipeale „peksupoisi“ roll. Näiteks märtsis osales ta saates „Pühapäeva õhtu Vladimir Solovjoviga“, kus diskussioon läks sedavõrd emotsionaalseks, et saatejuht viskas Lielaisi stuudiost välja.

Baltofoobia mõiste on vastukaal Kremli poolt kultiveeritud terminile „russifoobia“, mille kasutuse kasv on viimastel aastatel olnud märkimisväärne.

Lielaise poolt välja öeldud mõte on pannud baltofoobia sõna levima, kuid see pole esmane kord, mil seda väljendit kasutati.

Läti teaduste akadeemia professor Ilga Apine ütles 2006. aastal, et russofoobial pole Lätis ajaloolisi juuri. „See on ainult pärand Nõukogude ajast. Samal ajal on Venemaal baltofoobia, mis „toidab“ ühte osa Läti venekeelseid elanikke. See põhineb ühe osa Venemaa elanike ekslikul süüdistusel, nagu oleks Baltikumi elanikud süüdi Nõukogude Liidu lagunemises.”

Baltofoobia on hea mõiste, millega seletada Kremli poolt Balti riikide suunas tehtavaid propagandarünnakuid. Sellest võiks saada hea ja kõlav võitlusvahend Baltikumi suunal tehtavate propagandarünnakute sildistamiseks.