Facebooki rollist rahutustes

13.12.2018

ERR avaldas Bloomberg kolumnist Leonid Beršidski arvamuslool põhineva uudise Facebooki rollist Pariisi rahutuste eskaleerumisel.

Lugu kirjeldab hästi mehhanisme, kuidas sotsiaalmeedia grupid inimesi mõjutavad ning tänavatele toovad. Ta tõmbab paralleele värviliste revolutsioonidega, mille edus ja seejärel ebaedus Facebooki saab süüdistada.

ERR kirjutab: „Kohe pärast seda, kui araabia kevadest puudutatud riigid liikusid tagasi autokraatia juurde või paiskusid kaosesse, hakkas tekkima mure, et sotsiaalmeedia pole võimeline kaasa aitama demokraatlikule üleminekule. “Kuid Facebook ja teised platvormid polnud kunagi selles tugevad: nende tegevus seisnes selles, et erutada üha rohkem inimesi teemadel, mis nendele inimestele korda läheb. Võimendades sõnumeid ja paisutades arvamusmulle kütsid nad üles pöörase raevu seal, kus enne oli olnud ainult torisemist,” märkis kolumnist.“

Beršidski ütleb, et vaba ühiskond ei saa Facebooki keelustada või täielikult reguleerida selle viha suurendavat funktsiooni. Kuid ta peaks olema teadlik ohtudest, mida Facebook ja sarnased platvormid demokraatlikele institutsioonidele kujutavad. Iroonia seisneb ka selles, et oht autoritaarsetele režiimidele on väiksem: nad on õppinud nendel platvormidel avaliku arvamusega manipuleerima propaganda, trollimise, tagakiusamise ja tegelikus elus aktivistide hirmutamise abil.

Foto: Dave Shea/Flickr/CC