Startis uus raadiosaade libauudistest

08.10.2018

25. septembril oli Raadio 4 eetris esimene saade sarjast “Teorija vbrosa”. Venekeelne saadete seeria lubab keskenduda tervenisti libauudistele ja meediamanipulatsioonidele ning jõuda kuulajateni sagedusega korra kuus.

Jääme hätta saate peakirja tõlkimisega. Venekeelne “vbros” on mõiste inforuumi paisatud teema, meemi või valeuudise kohta, mille eesmärk avalikkusega manipuleerida. Tõlge oleks seega umbes “Infomanipulatsiooni teooria” või ka “Spinnimise teooria”. Kui oskad pakkuda tabavamat eestindust, siis kirjuta sellest meie Facebooki lehele.

Saatejuht Artur Aukoniga rääkisid libauudistest välisministeeriumi nõunik Hannes Rumm ja Dmitri Teperik Kaitseuuringute keskusest. Keskenduti just igapäevastele pseudoteemadele, mitte niivõrd infosõjale või rahvusvahelistele infooperatsioonidele. Näiteks puudutati MMS sotsiaalmeediagrupi sulgemist-taasavamist, vaktsiinivastaseid vandenõuteooriaid ja Itaalia mullust leetripuhangut. Mis paneb inimesed uskuma ilmselget valet ja alternatiivteooriat? Põhjuseks on eelkõige arvamusliidrite usaldamine, endaga sarnaste inimeste hoiakute õigeks pidamine ning massiefekt. Kui tundub, et “kõik teised” millestki räägivad, siis usutakse, et see teema ongi oluline ja tõelevastav.

Värske vaatenurga lisasid ka saatesse helistanud inimesed. Näiteks üks kuulaja kirjeldas, kuidas ta tasakaalustatud meediapildi saamiseks vaatab nii Ukraina, Venemaa ja Eesti telekanaleid kui ka Euronewsi. Tulemuseks pole aga selgus, vaid üha suurem segadus ja tunne, et “Kõik on feik!”

Propastop tunnustab Raadio 4 algatust ning teerajaja rolli. Kui jätta kõrvale kaks aastat tagasi ETV ekraanil olnud Indrek Treufeldi “Uhutud mõistus”, on uue raadiosaate näol tegemist Eesti esimese üksnes libauudiste teemale pühendatud saatesarjaga. Tavapäraselt käsitletakse seda teemade ringi riivamisi, ühes saatelõigus (viimati näiteks 9 minutit Terevisioonis). Ootame, millal nii olulisele valdkonnale keskendunud sarjaga tuleb välja mõni eestikeelne telekanal või raadiojaam.

Pildil kuvatõmmis Raadio 4 veebilehelt.