Tule libauudiseid tootma

13.08.2018

Hollani teadlaste ja meediaspetsialistide ning Cambridge Ülikooli koostöös valmis aasta alguse libauudiste tootmist ja levitamist omal nahal katseda võimaldav mäng „Bad News“, mis oma lihtsuse ja lõbususega võimaldab levitada valeuudiste vastast „vaktsiini“.

Mängus saad läbi teha valeuudiste loomise ja levitamise protsessi, aidata võimendada oma libauudiseid sotsiaalmeedias ning kaasata selleks ka automatiseeritud roboteid jne. Mängu jooksul sa kogud või kaotad jälgijaid ning samal ajal mõõdetakse pidevalt sinu usaldusväärsust.

Mängu edenedes ning libauudiste levitamisel „paremaks saades“ premeeritakse sind tunnustustmärkidega, milleks on vandenõu, polariseerimine, emotsioon, trollimine, kehastumine ja moonutamine.

Oma „eesmärgini“ saad sa jõuda läbi eksitavate, emotsionaalsete ja kallutatud sõnumite loomise ning nende sotsiaalmeedias jagamise ja võimendamise. Oma tegevust saad sa toetada meemide, vastaste mustamise ja ekspertide diskretiteerimise abil.

Mäng on praktiline väljund Cambridge ülikooli uuringule, milles Hollandi õpilastega tehtud katsetega selgus, et noored, kes olid õpetaja juhendamisel ise libauudiseid kirjutanud, tundsid edaspidi need ära kergemini, kui õpilased, kes olid libauudistest õppinud neid üksnes lugedes.

Pikemalt saab uuringuga tutvuda siit

Propastop kutsub üles mängu katsetama ning oma edusasammudest meie Facebooki kontole ekraanitõmmiseid postitama.

Fotod: ekraanitõmmised mängust