Karu siili kallal

17.05.2018

Suurõppuse „Siil 2018“ ajal hakkasid silma mõned katsed venekeelses inforuumis ettevõtmist naeruvääristad ja panna levima propagandameemid ning õppust pilkavad materjalid. Selliste materjalide eesmärgiks on õõnestada Eesti kaitsetahet ning seada kahtluse alla meie kaitsevõime. Lisaks saab sedasi naeruvääristada Eesti õppusest osa võtnud liitlasvägesid ning NATOt tervikuna.

Suurt osa materjali püüti levitada Twitteri keskkonna kaudu, mis on ka mõistetav, kuna seal on jätkuvalt automatiseeritud jagamine/võimendamine teostatav ning seda püütakse Venemaa poolt ära kasutada.

Võrreldes Venemaa tavameedias olnud kajastuste arvuga oli kõikvõimalike meemide arv märkimisväärselt väike. Tegemist oli üksikute materjalidega, mis oluliselt ei levinud ega suuremat mõju omanud.

Põhjalikum aktisoon lähtus õppuse stsenaariumist, mille kohaselt naaberriik Murinus asub Eestit ründama.

Murinus päris riigiks !

Mahukaim ettevõtmine tundub olevat 3. mail alguse saanud kampaania visata nalja õppuse stsenaariumi põhjal. Selleks käivitati 3. mai õhtupoolikul venekeelses sotsiaalmeediakanalis Vkontakte konto nimega Εvdokia Μartynova ning järgnevate minutite jooksul laeti üles mõned uudised Siilist ning kujutised Siili stsenaariumis kasutatud Eestit ründava riigi Murinuse passist, lipust, vapist ja mündist. Sellel hetkel on konto anonüümne ning ilma profiilipildita.

Päev hiljem avaldati keskkonnas cont.ws kasutaja Vladimir Zatirka nime all artikkel , mille juures oli kasutatud eelmisel päeval Vkontaktes avaldatud kujutisi. See on ka selle kasutaja ainuke artikkel cont.ws keskkonnas.

Samal päeval avaldatakse artikli ingliskeelne versioon keskkonnas toptopic.com. Artikli autori (Davies) konto on loodud samal päeval nagu ka viie Daviese jälgija kontod.

Venekeelne artikkel on avaldatud veel keskkondades belvpo.com (Военно-политическое обозрение) ja warfiles.ru (Военные материалы) ning levitatud üksikutel kordadel venekeelsetes sotsiaalmeedia kanalites.

Algsete kujutiste allikale, Εvdokia Μartynova VK kontole, lisatakse 8. mail hulk pilte neiust, muutes konto „päriskontoks“.

Rohkem olulisi arenguid sellel katsel pole. Kas tegemist on Venemaalt teostatud ettevõtmisega, või on tegija pärit Valgevenest, Saksamaalt või Eestist, hetkel selge pole.

Valge lipud

7. mail hakkas Twitteris levima uudis Kaitseväe juhataja libatsitaadiga nagu oleks Eesti Kaitsevägi ostnud 1000 valget lippu, et taktikaliselt alistuda Venemaale ja hiljem partisanina vaenlane alistada.

Twitteripostitus jagab linki panorama.pub lehel olevast uudisest. Leht ise on blogi formaadis avaldatud uudistesait, kus vanim uudis on pärit 2017. aasta detsembrist.

Uudis levib põhiliselt Twitteris, kus sellel on alla saja jagamise ning teksti on üles korjanud ja avaldanud üksikud korjesaidid, nagu näiteks mirtesen.ru.

Lendavad siilid

3. mail hakkab Twitteris levima Alina_35_2 kontole koos hashtagiga # Еж-2018 postitatud meem lendavatest siilidest. Meem ise põhineb Nikolai Fomenko tsitaadil: Siil on uhke lind! Ei lenda, enne kui jalaga ei löö.”

Meemi jagatakse alla saja korra.

 

 

Rusvesna militaarsiil

Enim on internetis levinud Ruskaja Vesna lehelt alguse saanud fotomontaaž kahuritorude ja roomikutega varustatud siilist. Foto on pärit küll 2015. aastast, kuid on ulatuslikult levinud ka käesoleva aasta suurõppuse uudiste juures.

 

 

Siil udus

Suurõppuse ajal pälvis tähelepanu ka twitterikasutaja scrubber13 konto, mis on läbivalt kujundatud siili teemalisena ning kasutatud on ka multifilmi “Siil udus” kujutisi.

Kuigi võib arvata, et see konto ning kujundus pole ajendatud suurõppusest, jagas see mitmeid Siil 2018 õppusega seotud postitusi Venemaalt.

 

 

 

Kokkuvõtteks

Idast tulnud pingutus jäi üsna märkamatuks ning kindlasti ei levinud soovitud mahus ega viisil. Eestlaste suurõppuse viis maailma meediasse üks kohalik põdravasikas, kellest sai vähemalt päevaks rahvusvahelise meedia kaanestaar.

 

 

Fotod: kuvatõmmised panorama.pub, cont.ws, bbc.com lehekülgedelt, rusvesna.su, Alina_35_2 ja scrubber13 twitterikontodelt ja Vkontakte keskkonnast.