Kremli meediavõrgustik püüab 9. maid varasemast suuremaks puhuda

07.05.2018

Paaril viimasel kevadel Eesti avalikkuses tolmu üles keerutanud 9. mai on olnud pigem langenute vaoshoitud mälestamine, millest on esile tõusnud üksikud katsed rakendada see kuupäev propaganda teenistusse. Sel aastal tõotab kevad tulla pisut teisiti, kui seda on ta olnud varasematel aastatel.

Viimastel kuudel on märgata katseid seda üritust suureks puhuda. Kas ja mil määral see Kremli käsilastel Eestis õnnestub, näitab kolmapäev ise, aga tegevused sel suunal on aprilli lõpus, mai alguses olnud senisest aktiivsemad.

24. aprillil käivitas Rossija Segodnya Venemaal Georgi lindi kampaania, ning sellest saab osa ka Eesti. Eelmisel aastal konfiskeeris Eestile mõeldud Georgi lindid Maksu- ja Tolliamet.

27. aprillil korraldas Venemaa propagandameedia võrgustik Sputnik telesilla, millest võtsid osa kanali sõsartoimetused Eestis, Valgevenes, Moldovas, Kõrgõztanis ja Osseetias. Eestist osalesid selles telesillas Sergei Tšaulin, Andrei Andronov ja Sergei Seredenko. Jutt käis Surematu polgu ettevõtmisest.

Lisaks antakse 9. mail Eestis elavatele Venemaa veteranidele üle eelnevatel kuudel kogutud annetused, mis mõeldud korralajate sõnul tunnustusena fašismiga võitlemise eest Eestis. Eakate abistamises pole iseenesest midagi taunimisväärset, kuid selle ettevõtmise sidumine fašismiteemaga tundub Kremli propagandanarratiividele kaasa helisemisena. Esitab ju Idanaabri meediamasin Teist maailmasõda just natsismi vastu võitlemise vaatenurgast, õigustades nii ka kunagist Eesti okupeerimist 1944. aastal. Samuti süüdistab Kremli ka tänast Eestit fašismi mahitamises.

Kurioosumina avastasime ka ETV+ lehelt 3. maist eetris oleva saatesarja, kus aktsioonis osalevate veteranidega on tehtud rida videolõike. Üles astuvad eranditult üksnes Punaarmee veteranid, paljud neis poseerivad kaamera ees Georgi lintidega… Kas selline käsitluslaad sobib rahvusringhäälingu eetrisse, saab igaüks otsustada ise.

Tegevusi jälgides jääb vägisi mulje, et Hantsomi, Tšaulini, Esakovide perekonna, Seredenko ja Andronovi eestvedamisel on Eesti haaranud olulise rolli Surematu polgu elushoidmisel. Sellele seltskonnale kuuluvad näiteks ka sündmust keskselt propageerivad veebilehed mojpolk.eu ja  ruscompatriot.eu.

Suremat polgu marss on planeeritud ka Riiga ning selle kohta levitab Venemaa armeele kuuluv propagandakanal TVZvezda kuulujutte nagu tooks marss Riias kokku tuhandeid inimesi ning oodata võib ka  provikatsioone.

Foto:kuvatõmmised ETV+ ja Sputnik Eesti kodulehelt