Propamon: uus robot propaganda otsimiseks

09.04.2018

Propastopi vabatahtlikud on mõnda aega tegelenud uue arendusega. Nüüd on see valmis – saa tuttavaks Propamoniga, monitooringuroboti ehk botiga, mis otsib Venemaa meediakanalitest Eestiga seotud uudiseid.

Propamon on loodud selleks, et igaüks saaks Eesti kohta Venemaa meedias kirjutatul silma peal hoida. Idanaabri ajakirjanduses toimuva kohta teadete saamine on olnud siiani omalaadne salateadus, millele on juurdepääs vaid üksikutel. Selleks on vaja oskust venekeelset internetiotsingut korraldada ja orienteerumist sealsel meediamaastikul. Sageli on takistuseks selline pisiasi nagu vene tähtedega klaviatuuri puudumine. Bot aitab nendest raskustest üle ja muudab uudiste leidmise väga lihtsaks, tehes ka Eesti-vastastele meediarünnakutele jälile saamise senisest palju operatiivsemaks.

Lisaks uudiste leidmisele peab Propamon arvet nende arvukuse üle ning lubab uudiseid otsida märksõna järgi. Robot annab värvikoodiga märku, kui uudiste arv ületab tavapärast ning peab arvet kajastuste arvukuse trendi üle. Nii võib näha, et viimase poole aasta jooksul on graafik kahel korral olnud punases: 18. detsembril seoses Eesti sprottide naasmisega Venemaa turule ning  26. märtsil Eesti ühinemisel riikidega, kes saatsid välja Venemaa diplomaate.

Bot on propamon.org veebilehel igaühele vabalt kasutatav, selleks ei ole vaja sisse logida ega muul viisil end identifitseerida. Monitooringu tulemusi võib vabalt oma tekstides kasutada  – ainukeseks nõudeks on Propamoni ära märkimine info allikana ja otselingi lisamine. Pane tähele, et monitooritavate uudiste endi autoriõigus kuulub need avaldanud kanalitele.

Propamon põhineb Venemaa meediakanalite RSS ja Twitteri voo jälgimisel. Kanaleid, kus need vood puuduvad või uudiseid, mis voogudes ei jagata, Propamon ei märka. Jälgitavate kanalite nimekiri on leitav boti kodulehelt ning see hakkab tulevikus täienema. 

Loomulikult peame plaani Propamoni arendamiseks. Kavatseme boti otsima panna Eestiga seotud uudiseid kogu maailmast, paljudest keeltest. Samuti tahame teda õpetada meediast leidma ka Läti, Leedu, Poola, Soome ja Rootsiga seotud uudiseid. Täna töötab robot eesti, vene ja inglise keeles, tulevikus lisanduvad muudki keeled.

Kui sul on soovi Propamoni arendamises kaasa lüüa, anna oma mõtetest teada blogi tagasiside vormil või Facebookis.

Fotod: intruth/Flckr/CC/fotomontaaž; kuvatõmmis Propamon.org lehest.