Skripali juhtum käivitas narratiivide saju

29.03.2018

Pühapäeval, 4 märtsil alanud Sergei Skripali ja tema tütre mürgitamise juhtum on vähem kui kuu ajaga paisunud ja laienenud kõige erinevamates suundadesse. Esmalt otseselt Suurbritanniat ja Venemaad puudutanud sündmusest on mõne nädalaga saandu mitmeid riike hõlmav teema, mis postituse tegemise nädalal jõudis suuremat sorti diplomaatilise ühisrindeni, kui kümned riigid otsustasid maalt välja saata arvestatava hulga Venemaa diplomaate.

Lumepallina veerema hakanud sündmustejada keskmes on viimaste aastate suurim Kremlist dirigeeritud inforünnak, mis on silmapaistev Suurbritannia ja teiste riikide suunas tehtud eripalgeliste süüdistuste arvu poolest. Ühe sündmusega seoses pole sellist kogust erinevaid süüdistusi Venemaa poolt sedavõrd lühikese aja jooksul varem avalikku ruumi paisatud. Vähem kui kuu ajaga on mürgitamise teemat Venemaal kajastatud sadades tele, raadio ja kirjutava meedia kanalites ning sõna on saanud või võtnud kümned kõneisikud, kes Kremli erinevaid fantaasiaid esitavad.

Infovoogu jälgides on silma hakanud kümned Suurbritannia või lääneriikide suunas heidetud süüdistused. Näiteks on Venemaa välisministeerium visanud õhku kahtluse, et sarnane keemiarelv võis olla ka Inglismaa, Rootsi, Tšehhi ja Slovakkia käes; süüdistanud mürgitamises Inglismaal tegutsevaid terroriste ning süüdistanud ka Lääne riike katses kahjustada Venemaa, kui Süüria rahusõlmija mainet. Mitmes väljaandes on väidetud, et mürgitamise taga on Ukrainlased, sooviga diskrediteerida Venemaad või USA, eesmärgiga destabiliseerida olukorda terves maailmas ning sundida Inglismaad tegevustele Venemaa suhtes.

Eraldi saab välja tuua hulga süüdistusi, mis suunatud otse Inglismaale. Näiteks on välja käidud süüdistused nagu soovitaks mürgitamisega juhtida tähelepanu kõrvale ebaedukalt Brexiti protsessilt; anda täiendavat hoogu russofoobiasüüdistustele; avaldatud arvamust, nagu soovinuks Theresa May aidata CIA´d, kuna selle agentuuri uus direktor on Inglismaa peaministri sõbranna.

Suure hulga moodustavad erinevad vandenõuteooriate kollasemasse ossa kuuluvad süüdistused, nagu oleks mürgitamise taga Skripali tütre tulevane ämm või Venemaa mustas nimekirjas olev Ameerika-Inglismaa ärimees Bill Browder; või on hoopis mürgituse põhjuseks enesetapp, eksituslik üledoos või asjaolu, et Skripal proovis mürki salakaubana riiki tuua.

Skripali juhtumi poolt käivitatud inforünnakute ja mõjutuskampaaniate kohta on kirjutandu pikemaid analüüse nii Atlantic Councili DFRLab, StopFake.org, kui ka EUvsDisinfo ning areneb kindlasti veel edasi.

Seekordne inforünnak näitab selgelt ära Venemaa ühe manipuleerimisvõtte, külvata väga erinevate ja tihti ka üksteisele vasturääkivate narratiivide kasutamisega auditooriumis segadust. Ühe päeva jooksul samale auditooriumitele suunatud erinevad sõnumid täidavad seda eesmärki ideaalselt.

Foto: Thomas Göthe / Flickr / CC