Propagandakuu veebruar

01.03.2018

Veebruar oli mõjutustegevust käsitlevate teemade poolest viimasest paarist kuust kõige aktiivsem. Avaldati mitmeid uuringuid ja artikleid Venemaa mõjutustegevustest. Mitmed sotsiaalmeediakanalid tegid samme sisu kvaliteedi tõstmiseks ning Eesti Vabariigi 100. aastapäevaga seoses arutleti sagedamini riiki mõjutavate tegurite üle.

Välisluureamet avaldas aastaraamatu

Aastaraamatu 68 lehekülge keskendusid olulisematele Eestit mõjutavatele teemadele, millest mahukaima käsitluse sai Venemaa tegevus. Kokkuvõtte meediakajastus oli mahukas. Artikleid ja uudiseid avaldasid nii Eesti, kui ka välisriikide väljaanded ning erilist tähelepanu sai materjal Venemaa meedias.

Youtube hakkab märgistama uudistekanalite videosid

Tehnikaportaal Novaator avaldas uudise sellest, kuidas Youtube asub märgistama riiklikult rahastatud meediakanalite sisu.

Kõige enam hakkab uus märgistussüsteem mõjutama kanali Russia Today (RT) YouTube sisu. RT umbes 20 erineval kanalil on liidetuna üle viie miljardi vaatamise ning seda seostatakse kremlimeelse propaganda masinaga. USA ametnike sõnul on kanal seotud 2016. aasta presidendivalimiste mõjutamisega.

Venemaa rajab ühtset infosõja keskust

Jaanus Piirsalu kirjutas veebruaris Postimehes pikema loo Venema ühtse infosõja keskuse loomise plaanist. Keskus koondaks kokku senised üksikult paiknevad osad ning suurendaks võimekust ja reageerimiskiirust.

Infooperatsioonide efektiivsust silmas pidades on Manoilo väitel väga oluline, et keskuse käsuahelad oleksid võimalikult lühikesed ja vähese bürokraatiaga. Sellepärast pole võimatu, et keskus luuakse Venemaa presidendi otsealluvusse või siis äärmisel juhul mõne julgeolekuga seotud ametkonna juhi otsealluvusse.

Twitter asub piirama masspostitusi

Delfi vahendab Reutersi uudist, mille järgi sotsiaalmeedia keskkond Twitter on asunud piirama ühesuguse sisuga masspostitusi.

Twitter teatas, et takistab kasutajatel mitmelt kontolt identsete postituste tegemise võimaluse – taktika, mida näiteks Venemaa internetitrollid ja sarispämmijad teatud (liba)uudiste levitamiseks kasutavad, vahendab Reuters.

Twitter lisas, et ei luba inimestel enam kasutada tarkvara, mis võimaldab mitmelt kontolt korraga teha ka teisi tegevusi, näiteks säutse edasi jagada või neid laikida.

Russofoobia mõiste võidukäigust

Atlantic Councili digitaalne uurimislabor võttis vaatluse alla russofoobia mõiste kasutamise Venemaa riigi sõnumites ja Kremli mõju all olevates meediakanalites. Uuring tõi välja mõiste hüppelise kasvu alates 2013. aastast.

Kui 2013. aastal kasutas Venemaa välisministeerium väljendit „russofoobia“ aasta jooksul alla kümne korra, siis 2017. aastal leidis see mõiste kasutust juba rohkem kui 50 korral.

Putini „kokk“ sotsiaalmeedia kallal

Bloomberg avaldas USA eriprokuröri Robert Muelleri süüdistuse põhjal kirjutatud loo Vladimir Putini lähedasest liitlasest Jevgeni Prigožinist, kes olevat juhtinud erinevates sotsiaalmeediakeskkondades toimunud libauudiste ja mõjutustegevuse kampaaniaid. Süüdistuse said 13 Venemaa kodanikku ja 3 firmat. Väidetavalt kuuluvad Prigožinile ka kurikuulsad Peterburis tegutsevad trollifarmid.

Intervjuu Peterburi vabriku endise trolliga

Postimees avaldas Deutsche Welles ilmunud intervjuu Peterburi trollivabrikus töötanud ajakirjaniku Ljudmilla Savtšukiga. Savtšuk kirjeldab tööd trollivabrikus järgnevalt: „Kui tööle ilmud, siis päeva ülesanne on juba arvutis ootamas. Põhimõtteliselt antakse igale kommentaatorile päeva tegevuste nimekiri. USA-ga seotud teemad on alati nende seas top kolme või top viie seas – alati.“

Karmo Tüür rohelistest mehikestest

Kolumnist Karmo Tüür kirjutab Postimehes pikema loo Kremli „rohelistest mehikestest“, keda väidetavalt sõjakolletes pole, kuid kelle surnukehi Venemaa siiski lahinguväljalt ära soovib tuua.

Tüür kirjutab: „Pihkva dessantväelaste (ja Burjaatia tankiväelaste jne) kasutamine nn roheliste mehikestena Krimmi kaaperdamisel ja Ida-Ukraina põldude väetamisel on avalik saladus. Nende noorte meeste verega on kirjutatud uus määratlus Venemaa sõjaväelukku – üldmõisteks kujunenud «их там нет». Ehk siis kõik need, keda seal pole. Polnud ei Krimmis, pole Donbassis ega ole nüüd Süürias.

Neid ei ole, kuid laibad on. Väidetavalt olla Moskva ja Piiteri erihaiglates ravil need, keda õnnestus välja tuua «kaup 300» nime all ehk siis haavatutena. On lesed, kes räägivad kaamerate ees oma kurba lugu. On hauad, mille kuhjamist jäädvustada üritanud isikuid koheldaks jõhkralt, hoolimata staatusest.“

Jalgpall, nii kultuuride ühendaja kui lahutaja

Veebruari Soccernet avaldas Indrek Schwede loo jalgpalli rollist nii rahvuste ja kultuuride ühendaja kui ka lahutajana. Ta kirjutab: „Kunagise esiala kuvand muutus eelmise sajandi seitsme- ja kaheksakümnendatel aastatel negatiivseks ja üldjoontes eestlased distantseerisid ennast jalgpallist. Rahvakeeli oli tegemist venelaste või venkude mänguga. See väljend oli halvustav ning kinnitas ja süvendas jalgpalli võõrapärasust ja põlatud staatust.“

Libauudis, see on ju kõigest mäng

Tehnikauudiste portaal Novaator avaldas loo Cambridge’i ülikooli teadlaste uuringust valeuudiste loomise, sisu ja leviku kohta. Uuringu tulemuste illustreerimiseks lõid teadlased mängu „parima“ libauudise koostamiseks.

Mäng on igati lõbus ning libauudiste leviku protsessi hästi edasi andev.

Veebruar Venemaa meedias

Eestiga seotud teemadest olid veebruaris suurimate kajastuste hulgaga kuu lõpus aktiveeritud skandaal Kaitseväes lauldava rivilaulu ümber.

Võrdselt mahuka kajastuse said ka Pärnus läbi jää vajunud väikebuss, Välisluureameti aastaraamat, spionaažis süüdistatavate vahetamine Narvas Sõpruse sillal ning Presidendi kõnes olnud fraas „keeruline naaber“.

Mahukalt kajastas Venemaa meedia ka vabariigi aastapäeval korraldatud protestiaktsiooni Lätti.

 

Foto: ekraanitõmmised vesti.ru ja mängu keskkonnast www.getbadnews.com, graafik DFRLab