Propagandahäire: metsavendade laul lööb Kremli meedias laineid

27.02.2018

Proapstopi tähelepanu pälvis nädala alguses Venemaa meedias levima hakanud uudis, justkui lauldaks Eesti Kaitseväes rivilaulu, mis kõneleb venelaste tapmisest. Sellesisulised pealkirjad hakkasid levima esmaspäeval ning jätkasid levimist teisipäeval.

Esmaspäeval, 26. veebruaril hakkas levima info, et Eesti Kaitseväes kasutatakse rivilauluna „Metsavendade laulu“, mille ühes versioonis on Eestimaal elavaid venelasi solvavaid ridu. Lugu sai alguse Eestis tegutseva inimõiguste keskuse Kiteži direktori Mstislav Russakovi Facebooki postitusest, mille autor vormistas postituse hiljem ka uudiseks rubaltics.ru portaalis. Russakov on olnud MTÜ Vene Kool Eestis üks eestkõnelejaid ning ka varem pälvinud Propastopi tähelepanu.

Sama päeva jooksul levis lugu esmaspäeva jooksul kanalitesse TVZvezdaRia.ruLenta.ruLife.ru ja mitmetesse sotsiaalmeediakanalitesse. Lugude pealkirjad rääkisid põhliselt sellest, kuidas Eesti Kaitseväes lauldakse rivilaulu, mis räägib venelaste tapmisest.

Esmaspäeval ilmus ka Eesti väljaannetes uudis selle kohta, kuidas Kitež tegi pöördumise Kaitseministeeriumile, millest saatis koopia ka õiguskantslerile ja võrdõigusvolinikule.

Täna, teisipäeval 27. veebruaril jätkas lugu levimist Venemaa kanalites RBCVzglajdNezavisimaya Gazeta ja MK.ru.

Sama päeva hommikupoolikul hakkas levima ka venekeelsele Delfile antud Eesti Kaitseväe kommentaar. Selle avaldas Vzgljad, mis viitas RIA.ru kanalile, mis omakorda tsiteeris Delfi artiklit, mida oli kommentaariga täiendatud.

Esimesed Vene meedias avaldatud lood refereerisid keskuse algset teadet, tuues välja laulu sõnad ning selgitades „tibla“ tähendust. Lugude sõnumiks on, et Eesti Kaitseväes lauldakse laulu, milles räägitakse venelaste tapmisest. Teisipäeval hakkas uudistes tooni andma väide, et vene keelt kõnelevad kaitseväelased on keeldunud seda laulu laulmast, kuna peavad seda solvavaks.

Propastop hoiab arengutel silma peal.

 

Foto: kuvatõmmis MK.ru lehelt ja Russakovi Facebooki postitusest