Eesti e-riik Kremli meedia hambus

19.02.2018

Viimased Eestit puudutavad propagandalood Venemaa meedias on levinud peamiselt internetis. Hiljuti jõudsid aga Balti riigid üle mõne aja taas suure telekanali talk-show teemaks. Kanali TVC 8. veebruaril eetris olnud vestlussaates Pravo Glosa (vk hääleõigus) arutati, mida teha  väidetavalt russofoobsete Leedu, Läti ja Eestiga.

Saade oli oma sisult tavapärane Balti riikide süüdistamine. Stuudiokülalised oli jaotatud kahte leeri, kus teema kohta midagi positiivset poetada proovivate isikute mõttekäike materdab sõnaohtralt arvukas kremlimeelne meeskond. Saates jäid kõlama seisukohad, nagu kuuluks Eesti endiselt Vene impeeriumi mõttelisse ruumi, siin olla võimul USA mahitatud “režiimid” (sedasi nimetatakse läbi saate Balti riikide valitsusi), majandus ja demograafia olla kollapsi äärel, natsismimeeleolud riiklikult toetatud ning vene keelt kiusatavat igal viisil taga.

Selliseid valedest ja kaldus infost pungil propagandaloenguid oleme käsitlenud varemgi. Näiteks analüüsisime rohkem kui aasta tagasi suuresti kattuvate külalistega ja sarnase agendaga saadet telekanalis Pervõi.

Juhtumist polekski põhjust pikemalt kirjutada, kui Propastop poleks tähele pannud uue jutupunkti esile kerkimist. Saatekülaliste peksupoiste-leeri kuulunud professor Juli Nisnevitš, Venemaa korruptsioonivastase võitluse üks liidreid,  mainis Eestit kui edukat digiriiki.

Eesti e-edust on Lääne ajakirjanduses palju juttu, kuid Kremli meedia on eelistanud sellest teemast rõhutatult vaikida. Küllap on ignoreerimise põhjuseks see, et Eesti kohta soovitakse ülal hoida vaese agraarmaa propagandakuvandit.

Seegi kord ei jõudnud e-teema kaugele areneda. Jutujärje võttis üle eksperdina esinenud “valve-eestlane” Dmitri Linter. Ta demonstreeris stuudios oma Eesti ID-kaarti, viitas läinudaastasele turvaveale, nimetas selle põhjal kogu e-riiki kollapsiks. Tema sõnul olla Eesti digiriik üleüldse NATO küberkaitsekeskuse poolt algatatud projekt, mille eesmärgiks siinsete valimiste manipuleerimine “režiimile” ja USA-le soovitud suunas…

Ehkki valedega garneeritud ja kallutatud propagandasoustis serveeritud, on tegemist siiski Eesti jaoks positiivse märksõna tõstatamisega Kremli meedias. Hoiame silma peal, kas teema saab ka järge.

TVC, TV Tsentr on Venemaa vaadatavuselt neljas telekanal. See kuulub Moskva linnale, kuid nähtav üle Venemaa ning Eestiski Vene kanalite pakettides. Oleme TVC kandnud propagandakanalite nimekirja ja teinud ettepaneku tähistada see Eestisse transleerimisel propagandamärgisega.

Foto: kuvatõmmis saatest.