Propagandasõnastik: whataboutism

25.01.2018

Whataboutism“ on mõiste propagandatehnika kirjeldamiseks, mida eesti keeles võiks iseloomustada väljenditega „aga teised tegid ju ka“ või „Aga mida te ise teete!“ ning mis on kasutusse tulnud Nõukogude Liidu ja hiljem Venemaa võimude suhtlusmaneeride kirjeldamisel.

Mõiste tekkimiseks on andnud tõuke külma sõja aegne dialoog Lääne ja Nõukogude Liidu vahel, kus reaktsioon Lääne kriitikale oli reeglina vastamine kriitikaga, mis inglise keeles algas väljendiga „What about..“ ning millele järgnes suvaliselt valitud halvustamine, näiteks „Aga teie ju kiusate vähemusi!“.

2014. aastal kasutas Venemaa president seda tehnikat vastamaks BBC ajakirjaniku küsimusele. Jutt käis Euroopa kohal lendavatest sõjalennukitest ning sedasi tahtlikult pinge tekitamisest. Putin vastas ajakirjanikule: “Ameerika Ühendriigid on aga selle asemel jätkanud neid kogu aeg. Kes siin täpsemalt ärevust tekitab?,” küsis Putin ning lisas, et USA-l on militaarjõude üle kogu maailmas ning et viimati toodi oma vägesid ka Ida-Euroopasse.

“Ja te süüdistate meid agressioonis!”

“Meil on vaid kaks baasi välismaal, Kõrgõzstanis ja Afganistani piiri lähedal Tadžikistanis. USA-l aga on baase üle kogu maailma ja keegi ei ole neile oponeerinud. Kes on agressiivne?,” küsis Putin.

Mõiste, mille tekkimise ajaks peetakse 1993. aastat, levikule andis The Economistis avaldatud artiklitega hoogu juurde Edward Lucas, kirjutades 2008. aasta jaanuaris artikli pealkirjaga „Whataboutism“.

Tehnika, millel on ajalugu rohkem kui poolsada aastat, on levinud ja edukalt kasutuses poliitkommunikatsioonis ning seda kohtab sageli ka Eesti poliitikute suust.

Whataboutismi kirjeldamiseks kasutatakse sageli nalja Nõukogude Liidu perioodist, kui raadiosaatesse helistaja küsib saatejuhilt, kui suur on keskmine Ameerika töölise palk. Küsimusele järgneb pikk paus ja saatejuht ütleb: „Aga nad seal lintšivad mustanahalisi“. Anekdoot on küll Lääne kultuuriruumis pisut muundunud, kuid annab ilmekalt edasi tehnika struktuuri.

Foto: Newtown grafitti / Flickr / CC