Maarjamägi, sõjalennukid ja sprotid

22.01.2018

Jaanuari alguses kirjutasime artiklitsunamist Venemaa meedias, mis jättis lugejatele eksliku mulje, nagu ootaks Maarjamäe kompleksi ees lammutamine. Lubasime toona jälgida teema edasist arengut.

Täna, kaks nädalat hiljem saame öelda, et juhtumist ei ole kasvanud pikemaajalist propagandateemat ega süstemaatilist rünnakut. Maarjamäge puudutavad lood Venemaa meedias piirdusid ühe nädalavahetusega. Muidugi ei pruugi see tähendada teema täielikku päevakorrast maha võtmist, kevade ja maipühade lähenedes on oodata kõikvõimalikke nõukogudeaegseid mälestusmärke puudutavaid süüdistusi. Näiteks jäi meile silma artikkel, mis püüdis näidata nõukamälestusmärgina ka Tallinna linnahalli.

Küll aga sai Maarjamäe teema jätku Eesti oma meedias, selle väärtuse üle arutlesid mitu arvamusartiklit.

Et anda Maarjamäe meediatormile õige proportsioon, otsustasime anda ülevaate, millest Venemaa uudismeedia kuu aja jooksul Eestiga seoses kirjutas.

Vahemikus 18. detsember 2017 kuni 18. jaanuar 2018 leidsime Idanaabri meediast 204 lugu, mis mainisid Eestit. Maarjamäe lammutamist käsitlesid neist 17 ehk 8% kuu mahust, mida on üksikteema kohta päris palju.

Kõige rohkem lugusid ilmus aga sõjandusega seotud uudiste kohta. Selles valdkonnas leidsime kuu jooksul 56 lugu. Enim kajastust said USA hävitajad, B-52 pommitajad, aga ka Taani liitlasüksused (otsisime iga viidatud teema kohta postitusse ühe näite). Kuna umbes kolmandik  artikleid puudutas militaarteemat, saab öelda, et Eestil on rinderiigi maine nii Venemaal kui ka Lääne meedias.

Majandusteemadel ilmus kuu jooksul 47 lugu, enim tähelepanu sai uudis, et ühe Eesti ettevõtte sprotikonservid lubati tagasi Venemaa turule. Sprotid on märksõna, mis seostub Venemaa meedias kõige rohkem Eesti majandusega, nimelt usutakse piiri taga, et midagi muud Balti riikidel Venemaale pakkuda pole. Endiselt palju on ka lugusid, milles esindatud propagandistlik vaatenurk, nagu läheks Eestil majanduslikult ja demograafiliselt väga viletsalt.

Ülejäänud 86 lugu puudutas kõikvõimalikke muid sündmusi: jõule, Jaapani peaministri visiiti, Eesti presidendi plaani kolida ajutiselt Narva. Märkimist leidis ka Putini paroodia ETV+ uusaastaprogrammis.

Uue teemana jäid Propastopi vabatahtlikele silma lood propagandaportaalides Rubaltic ja Izvestija, mis esitasid mõtet, et Eesti tänane valitsus on otsimas soojemaid suhteid Idanaabriga. Täna on veel vara öelda, kas neist artiklitest on välja kasvamas mõni Kremli meediamasina uus narratiiv.

Pildid: avalehe kollaaž Propastop (fotod Troy David Johnston, Airman Magazine, jenny downing, kõik Flickr/CC); kuvatõmmis postituses viidatud uudisest.