Kes peaks Eestis käivitama faktikontrolli?

21.12.2017

18. detsembril Vikerraadio eetris olnud saates Uudis+ vestlesid saatejuht Mirk Ojakivi ja Eesti Ajalehtede Liidu tegevjuht Mart Raudsaar libauudistest ning nendega võitlemisest.

Intervjuu lõpuks ütles Raudsaar, et Eestis oleks vaja üks väike liigutus teha, et lisaks Pressinõukogule, mis on eneseregulatsiooniorgan, luua juurde üks pisike üksus ajakirjandusväljaannete endi poolt, mis tegeleb valeuudiste paljastamisega.

Propastopi toimetus haarab sõnasabast kinni ning kiidab ajalehtede liidu juhti vajaduse konkreetse sõnastamise eest raadioeetris.

Maailmast on viimase aasta jooksul teada mitmeid ettevõtmisi libauudiste leviku peatamiseks. Saksamaa on asunud selle teemaga võitlema seaduse tasandil, kehtestades regulatsiooni, millega kohustatakse sotsiaalmeediakanaleid libauudiseid kiirelt ringlusest kõrvaldama.

Inglismaal meediakanaleid ühendav Independent Press Standards Organisation (IPSO) kutsus ellu eraldusmärgi, mida saavad kasutada organisatsiooni kvaliteedistandardeid jälgivad väljaanded. Märk on kinnituseks väljaande poolt edastatava info tõesuse ning kontrollituse kohta.

Rootsi valitsus plaanib libauudistega võidelda meediaväljaannetele maksusoodustusi tehes, mis võimaldaksid kasutada säästetud raha meedia sisu kvaliteedi tõstmiseks.

Sotsiaalmeedia gigandid ning suuremad globaalsed meediakanalid on ühinenud ettevõtmisega The Trust Project, mille sisuks on usaldusväärse info loomise ja edastamise tagamine.

Nagu näha on teema aktuaalne kogu maailmas ning probleemile otsitakse aktiivselt lahendusi. Suur osa näidetest räägib sellest, et otsuse kvaliteeti tõsta ning sisu põhjalikumalt kontrollida ei saa teha keegi teine peale meediakanalite endi.

Kes oleks Eestis kõige kohasem sellist faktikontrolliüksust looma? Üksikute ajakirjandusväljaannete asemel tundub Propastopile, et parimaks lahenduseks siin olekski Eesti Ajalehtede Liit ise. Seega võiks just Mart Raudsaare juhitav  organisatsioon moodustada selle meediakanaleid koondava üksuse juurde libauudistega võitlemisega tegelev rakukese. Sellisena on faktikontroll kõige neutraalsem ja vabam iga konkreetse meediagrupi erahuvidest.

Viimase kohalike omavalitsuste valimiste ajast on juba olemas positiivne faktikontrollikogemus, kui Delfi, koostöös Eesti Väitlusseltsiga võtsid kontrollida kandideerinud poliitikute väiteid. Nõuga saab abiks olla ka Propastop, kellel on mitmeaastane kogemus vabatahtliku faktikontrolli korraldamises Eesti kohta avaldatud propagandavalede ümber lükkamisel.

Foto: duncan c / Flickr / CC