Rahumarss kui Trooja hobune

21.09.2017

Septembri teine nädalvahetus toob Tallinnasse NATO-vastase „Rahu Marsi“ nime kandva provokatsioonimaigulise ettevõtmise, mille peakorraldajaks on Eesti-vastase tegevuse eest süüdi mõistetud Allan Hantsom ning teised organisaatorid on olnud seotud pronksiöö ajal kuulsust kogunud Öise vahtkonnaga.

Eeskätt propagandakanalite Sputnik ja Baltnews vahendusel kutsutakse 23. septembril Tallinna vanalinnas toimuvale rongkäigule, millega avaldatakse meelt NATO tegevuse vastu. Ülekutses tuuakse välja, et ettevõtmist toetavad rahu pooldajad Saksamaalt, Moldovast, Iirimaalt ja mujalt. Marss saab toimuma Schnelli tiigi äärest Vabaduse väljakule ning sealt edasi Toompea lossi ette.

2016. aastal viitasid Tallinna Rahu Marsi korraldajad samal kuupäeval Šveitsis toimuvale sarnasele ettevõtmisele ning kutsusid üles nende sõnumeid toetama ka Tallinn marsil. Zürichis toimunud Novorossija toetusmarsiks kujunenud ettevõtmise videoüleskutse, milles tõesti viidatakse ka Tallinna marsile, on tänaseni Youtubist leitav. Samuti on Youtubis üleval videokokkuvõte Novorossija lippude lehvides toimunud sõsaraktsioonist. Zürichis toimunud Rahu Marsi korraldajaks on Suure Isamaa partei, mis on sarnaseid Novorossija toetusmarsse korraldatud ka varem.

2017. aasta partnerettevõtmiste kohta hetkel täpsemalt teada pole. Küsitavaks muudab Rahu Marsi seotus Moldovaga. Marss on sätitud Tallinna vallutamise aastapäevale järgnevale kuupäevale ning langeb ajaliselt Venemaa suurõppuse Zapad 2017 lähedusse. MTÜ Venemaa Kaasmaalased Euroopas, mille juhatusse korraldusmeeskond kuulub, koordineeris ka 2. septembril Iirimaalt, kellegi Sergei Bardashovi poolt käivitatud Poolas Nõukogude armee monumentide teisaldamise vastase meeleavalduse Tallinna sündmust. Siit ka Tallinna Rahu Marsi seotus Iirimaaga.

2016. aastal Tallinnas toimunud Rahu Marss sai suurima kajastuste hulga Baltnewsi propagandakanalis, kus ilmus mitmeid lugusid nii marsist, kui ka intervjuusid selles osalenud inimestega. Eestikeelsed väljaanded kajastasid sündmust tagasihoidlikult ning pigem skandaalsete korraldajate tõttu.

Rahumarss, kui formaat on viimastel aastatel Euroopas kujunenud pigem Trooja hobuseks, mis võimaldab rahu pooldava ettevõtmise varjus tulla välja venemeelsete avaldustega. Näiteks eelmisel aastal Berliinis toimunud Rahu Marsil õhutati Saksamaa valitsust muutma seisukohti Venemaa vastaste sanktsioonide osas ja kutsuma Poolast ja Ukrainast tagasi Saksa sõdurid. Rahumarsi frontmaniks oli Saksamaa vasakpoolsete poliitik Sahra Wagenknecht, kes on varem silma paistud ka Eesti suunal tehtud venemeelsete avaldustega.

Sama rada võivad minna avaldused ka Tallinna Rahu Marsil, tuues sellega kaasa provokatioone ning hilisemaid süüdistusi russofoobias ja fašismis.

Varem on rahumarsi formaadis korraldatud rongkäike näiteks Ukraina toetuseks, mälestatud Pariisi terrorirünnaku ohvreid, aga ka massimõrva ohrveid Srebrenicas ning avaldatud meelt Iraagi sõja vastu. Samal aastal Tallinnasse planeeritud rahumarss Iraagi sõja vastu aga jäeti ära, kuna kardeti Narva Vene Kodanike Liidu poolt võimalikke korratusi.

Rahumarsid erinevates formaatide ning erinevate eesmärkidega on toimunud aastakümneid, kuid ilmselt üks esimesi toimus aastal 1962, kui Satish Kumar kõndis koos kaaslastega Indiast, läbi Nõukogude Liidu, Prantsusmaa ja Inglismaa Ameerika Ühendriikidesse.

Foto: kuvatõmmis Zürichis toimunud marsi videost Youtubes.