Erna matka natsismisüüdistused kõlavad sel aastal valjemalt kui varem

28.08.2017

Traditsionaalset Erna matka, mis sel aastal toimus juba 17. korda, on aastate jooksul korduvalt Venemaa meediaruumis rünnatud. Nii, nagu on traditsiooniks saanud matk, on omamoodi traditsiooniks saanud ka selle süüdistamine natsismi õhutamises. 2017. aasta erines varasemates oluliselt, kuna sel aastal on teema kajastamine Venemaa meedias olnud aktiivsem kui mitmel varasemal aastal.

Erna matka vastase rünnaku avas ka sel aastal Venemaa välisministeerium, mille esindaja Maria Zahharova nimetas seda häbiväärseks aktsiooniks, mis ülistab natsismi ning rüvetab fašismiohvrite mälestust. Ta sõnas: „Venemaa välisministeerium on sarnaseid ettevõtmisi korduvalt hukka mõistnud,“ lisades, et Eesti riigi toetust sarnasele üritusele ei saa pidada muuks, kui natsismi populariseerimiseks ning katseks kirjutada ümber Teise Maailmasõja ajalugu.

Lisandina on sel aastal välisministeeriumi esindaja esinemisesse pakendatud suvel NATO poolt metsavendadest avaldatud filmi kritiseerimine ning terava hukkamõistu osaliseks said ka Erna retkel osalenud Briti sõdurid. “Märgime kahetsusega, et NATO ei ole teinud hiljutisest traagilisest minevikust vajalikke järeldusi, vaid vastupidi, õhutab oma Balti käealuseid sellistele ohtlikele ja kaugeltki mitte lastemängudele,” lausus Zahharova.

Sel aastal on Erna matka kriitika üks osa suuremast Eesti-vastasest fašismisüüdistuste lainest. Lõppeval suvel on süüdistused kõlanud juba näiteks Eestile ja Lätile sanktsioonide kehtestamisega seoses ning NATO poolt avaldatud metsavendade klippi kritiseerides.

Silma torkab veel, et mitmed Venemaa meedias ilmunud kajastused olid Eestis tegutsevate Venemaa propagandavõrgustikku kuuluvate Sputniku või Baltnewsi toimetuste tekstid. Sputnik on panustanud Venemaa välisministeeriumi kriitika kolmes keeles levitamisse, avaldades materjalid vene keelele lisaks veel ka eesti ja inglise keeltes. Tavapäraselt mahukalt on levinud Ria Novosti materjal.

Erna matka on meedias Venemaa poolt rünnatud aastaid. Esimene mahukam kriitikatulv jääb aastasse 2007, mis oli Pronksiöö sündmuste tõttu propagandarünnakute poolest arvukaim.

Sel aastal kasutas Venemaa välisministeerium tänaseks juba traditsiooniks saanud sõnumit:„sellise ettevõtmise toetamist riigi poolt ei saa mõista teisiti kui natsismi populariseerimise katsena ning soovina kirjutada ümber Teise Maailmasõja ajalugu.“

Samuti ründas 2007. aastal Venemaa välisministeerium oma kriitikas ka teisi matkal osalenud riike: „On üllatav, et mõned Hitleri-vastases koalitsioonis osalevad riigid saadavad oma sõdureid osalema Erna matkal. Unustades, et toetavad sedasi moraalselt neid, kes mõistavad SS-vägede rolli väga eriskummalisel moel.“

Ühed aktiivsemaid on olnud ka 2010. ja 2011. aasta, mil korrati sama sõnastust natsismi populariseerimise ja Teise Maailmasõja sündmuste ümerkirjutamise osas. 2011. aastal sooritas norralane Andreas Breivik Utøya saarel terroriakti, mida kasutati edukalt taustana ka Erna matka ja Sinimägede kogunemise natsimeelsuses süüdistamisel.

Teistel vahepealsetel aastatel on teemat kajastatud väiksemas mahus. Neil aastatel on Venemaa välisministeerium korranud sõnumit, kuid seda pole levitatud kuigi suures mahus.

2017. aasta trendi tunnetades võib oletada, et aasta toob Eesti suunas täiendavaid natsismi- ja fašismisüüdistusi.

 

Lugu kokku pannes märkas Propastopi toimetus, et Venemaa propagandakanalid, mis Erna matka valjult natsismis süüdistavad, kuvavad arvukalt Eesti kohalike omavalitsuste valmimisreklaami. Silma hakkasid IRLi linnapeakandidaadi reklaamid, mis seisid Erna matkast kõneleva artikli kõrval.

Propastop on koostanud musta nimekirja Venemaa propagandakanalitest, mida ei tohiks reklaamirahaga toetada ning viidanud ka võimalustele, kuidas neid vältida.

Soovitame jätkuvalt nende kanalite toetamist vältida.

Fotod: ekraanitõmmis vesti.ru ja globalwarnews.ru lehelt.