Propagandakuu juuli

03.08.2017

Anname ülevaate Eesti meedias juulikuu jooksul avaldatud lugudest, mis seotud propaganda ja mõjutamisega, kuid millest me varem postitustes kirjutanud ei ole.

Uus töögrupp Venemaa mõjutustegevuse vastu

Delfi kirjutas juulis viitega Washington Postile, et on loodud ühendus Demokraatia Kaitsmise Alianss, kuhu kuulub teiste väljapaistvate kaitsepoliitika ekspertide kõrval ka president Toomas Hendrik Ilves. Ühenduse eesmärgiks on jälgida Venemaa mõjutustegevust, küber- ja propagandarünnakuid.

Propastopi ekspert Vikerraadios.

Juulis käis Vikerraadiole Venemaa uue Eesti-vastase propagandasõnumi tekkimisest ja arengust rääkimas blogi vabatahtlik Andres Lember. Teema kajastus oli ajendatud blogis avaldatud postitusest.

Samal teemal on Propastopi materjalidele viidanud ERRi ingliskeelses portaalis avaldatud arvamusloos ka Dario Caveng.

Kersti Kaljulaid: vastupropaganda pole propagandast sugugi parem

President Kersti Kaljulaid rõhutas juulis Riias toimunud strateegilise kommunikatsiooni konvenrentsi avamisel kõneledes, et oluline on mitte reageerida propagandale vastupropagandaga. Tähtis on õpetada inimestele ausa ja avatud arutelu eeliseid ning päriselt rääkida inimestega ja selgitada neile, miks täpselt on vastupropaganda sama halb kui propaganda.

Propastop on vastupropagandas ja antipropagandast kirjutanud 2016. aasta suvel.

Nädala sõna „riiklik ümberlükkaja“

Eesti Ekspress on taas kord materjali loomisel lähtunud Propastopi blogipostitusest. Sel korral on tähelepanu saanud Propastopi postituses välja käidud mõte, et Eestis võiks olla üks ametnik, kes tegeleb valdkondade üleselt Eesti-vastaste valeväidete ümberlükkamisega.

Propastopil on liiga palju näiteid, kus Eestit puudutav valeinformatsioon jääb ümberlükkamata, kuna see „ujub kahe valdkonna piiril“ ning ükski ametkond ei pea seda enda töölõiguks.

Propastopil on plaanis sel teemal kirjutada juba lähitulevikus.

Kristjan Oad: teeme ajateenistusse sobimatutest trollidevastase armee

Juulis ilmus Postimehe veebis arvamuslugu, milles Kristjan Oad arendab mõtet, et Eestil võiks olla ajateenistujate põhjal Venemaa internetitrollidega võitlemise armee.

Ta kirjutab: „Putinil olevat trollivabrikud. Meil olgu siis trollidevastane armee. Õpetame igal aastal välja 3000 uut reservväelast. Miks mitte õpetada nende kõrval välja ka tuhat propaganda- ja kommunikatsioonispetsialisti. Helgemat ja loovamat pead nende hulgast, kes tavapärasesse ajateenistusse tervise tõttu ei sobi. Või kelle võimed leiaks sel moel lihtsalt paremat rakendust. Hüppeliselt kasvaksid ka naiste võimalused riigikaitses osaleda.“

Propastopi toimetuse arvates on vabatahtlike kaasamine infoturvalisuse tõstmisesse igati tänuväärne idee, kuid eelnevalt vajab põhjalikumat analüüsi ettevõtmise sisuline pool. Kindlasti pole Eestile vaja vastupropagandat tegevate internetisõdurite armeed, vaid pigem võiks energiat suunata ülejäänud elanike teadlikuse tõstmisele.