Marko Mihkelson Venemaa desinformatsiooni masinavärgist

13.07.2017

Diplomaatia juunikuus ilmunud topeltnumber keskendub suures mahus Venemaa mõjutustegevusele ning analüüsib seda nii praktilises kui ka akadeemilises võtmes.

Propastop tõstab esile Marko Mihkelsoni poolt kirjutatud Diplomaatia avaloo „Desinformatsioon: Venemaa vana ja tõhus mõjutusrelv“, milles autor käib neljal leheküljel läbi Venemaa propaganda-aparaadi tekkeloo ja arengu tänapäeva.

Mihkelson tõstab taustaks esile Marquis de Custin´i sulest pisut vähem kui kaks sajandit tagasi ilmunud raamatu La Russie en 1839, mis annab hea raami Venemaa olemusele ning liigub sealt edasi desinformatsiooni kui teaduse sünni ja arengu juurde.

Desinformatsiooni kui taktikalise mõjutusrelva kasutuselevõtt sai selgemad piirid juba 1923. aastal, kui GPU asejuht Józef Unszlicht kutsus aktiivsete luureoperatsioonide läbiviimiseks ellu spetsiaalse desinformatsiooni üksuse. Poola juurtega Unszlicht, kes oli KGB eelkäija Tšekaa üks asutajaid, nägi desinformatsioonis suurepärast võimalust teha Lääne avatud ühiskondades edukaid pettemanöövreid.

Artikli edenedes jõuab autor välja Venemaa mõjutustegevuseni taasiseseisvunud Eesti suunal, tuues välja mitmeid kõnekaid intsidente sellest perioodist.

23. augustil 1993, ehk täpselt 54 aastat pärast Molotovi-Ribbentropi pakti sõlmimist, ütles Jeltsini pressiesindaja Vjatšeslav Kostikov välja lapsesuise tõdemuse: “jõud, mis püüavad Venemaad Baltikumist välja tõrjuda, peavad arvestama, et Venemaa on sajandite jooksul hõivanud Balti geopoliitilise ruumi ning teinud selle arendamiseks tohutult materiaalseid ja intellektuaalseid kulutusi”.

Mihkelson leiab, et kogu viimase veerandsajandi on üheks meievastase inforünde peateemaks olnud Teise maailmasõja teemad. „Eriti Putini aastate alguses tõusetus see teravuseaga, mis viis lõpuks 2007. aasta pronksiöö sündmusteni. Nii nagu sellel juhul nii ka teistel teemadel pole Venemaa erilist edu saavutanud.

Mihkelson lõpetab oma artikli tänapäevas ning analüüsib põgusalt Venemaa tänaseid huvisid ja suundi oma eesmärkide saavutamisel.

Võitlus vaba maailma meelte ja südamete pärast käis siis ning pole vaibunud tänaseni. Venemaa uuteks klientideks on peamiselt äärmusjõud nii paremalt kui ka vasemalt, keda toetades püüab Moskva nõrgestada Euroopa Liidu ja NATO ühtsust, lõhkuda liikmesriikide sisemist stabiilsust ja tekitada olukord, kus Euroopa finlandiseerub.

Foto: Propastop