Propagandakuu juuni

06.07.2017

Dmitri Ganini surma uurimise lõpetamine

7. juunil lõpetas prokuratuur Pronksiöö sündmuste käigus tapetud Dmitri Ganini loo uurimise.

Uurimine lõpetati 10 aasta möödumise, ehk aegumise tõttu ning sellega jäigi tema tapja leidmata. Sündmus, mis kümme aastat olnud Venemaale heaks ettekäändeks Eesti osas midagi arvata, on nüüd lõppenud. Seda kümmet aastat vaadates võis oletada, et lõpetamise otsus saab järjekordse propagandarünnaku alusmaterjaliks, kuna Eestit hoiatati uurimise lõpetamisega kaasnevate tagajärgede eest veel käesoleva aasta aprillis.
Lõpetamisotsuse järgselt midagi olulist siiski Venemaa meedias ei toimunud.

Tubli ja põhjaliku töö on Ganini tapmise uurimise analüüsimisel ära teinud nii Delfi, kui ka Postimees, millega saab selle peatüki ka lõpetada. Ootuspäraselt esitas Venemaa välisministeerim tavapäraste jutupunktide saatel Eestile noodi.

 

Kaljulaid Venemaa telekanalis propagandast

Juuni alguses esines Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid Venemaa telekanalis Dožd ning ütles seal muuhulgas järgmist «On tulud ette juhtumeid, kus kellelgi on olnud tarvis tingimata näidata, et Eestis on fašistid. Ja neid oli vaja siia tuua kuskilt mujalt, kuna Eestist ei õnnestunud neid leida. Me saame väga hästi aru, kust see tuleb – see on Vene propaganda.“.

Presidendi väljaütlemised pälvivad kindlasti tähelepanu ning selle valguses Venemaa propagandategevuse meeldetuletamine on kindlasti omal kohal. Sarnase seisukohaga on avalikkuse eest hiljuti sõna võtnud ka Prantsusma vastvalitud president Emmanuel Macron.

Libauudis USA viisavabaduse lõpetamisest

20. juunil loodeti levima panna uudis selle kohta, kuidas USA president Donalt Trump eemaldas Eesti USA viisavabaduse programmist.

Libauudisele saadi jaole tundidega ning Välisministeerium lükkas selle kiirelt oma kanalite kaudu ümber ja hoidis ära uudise edasise levimise.
Pikemalt on sellest kirjutanud Lauri Tankler Delfis.

Propastop tunnustab Välisministeeriumi kiire ja tõhusa tegutsemise eest.

Propastop Sputnikus

Naljatlevalt öeldes, Propastopi antipood Sputnik, on viimasel ajal asunud levitama meie blogi materjale – tõsi küll, pisut oma nurga alt, kuid siiski. Sel korral asus Sputnik õigustama end Propastopis ilmunud Eesti venekeelsete kanalite jälgitavust võrdlevas postituses, kus vaatlesime ühe osana ka propagandakanaleid.
Jääme endiselt seisukohale, et Sputnikul on oma algse eesmärgi saavutamisel Eestis marginaalne roll ning tundub, et see tekitab sealses toimetuses pingeid.

Juhan Melliku arvamuslugu Postimehes

Kolumnist Juhan Mellik kirjutab Postimehe arvamusküljel pisut iroonilises võtmes Venemaa mõjutustegevusest ning suhtumisest sellesse. Ta esitab sarkasmi kastmes mitmeid Venemaaga seonduvaid propagandahirme ning kutsub üles nende üle mõtlema.

Seda sama soovitab ka Propastop.

Balti riigid on Venemaale võlgu

Väide, nagu oleks Balti riigid Venemaale võlgu üks arenev teema-avang Venemaa propagandameedias.
Sellest on juuni kuu Postimehes kirjutanud Vaidas Saldžiūnas. Ta kirjutab: „Kujutage ette kohtusaali, kus kedagi süüdistatakse ründamises, vägistamises, mõrvas, sunnitööle sundimises ja muudes kuritegudes. Tõestusmaterjal on enam kui piisav. Aga süüdistatav väidab, et on süütu. See on ohvri süü, väidab ta. Pealegi on ta mulle uute riiete eest raha võlgu.

Olukord võib näida küünilise ja absurdsena, kuid tegu ei ole pelgalt mõtteharjutusega. Eespool kirjeldatu on äravahetamiseni sarnane positsiooniga, mida Venemaa on hakanud Leedu ja teiste Balti riikide suhtes võtma.“

Propastop hoiab sellel areneval trendil silma peal ning toob kindlasti analüüsi ka lugejateni.

Fotod: väljavõte Postimees.ee lehelt ning Välistministeeriumi twitterikontolt