Metamorfoos pealkirjades

30.05.2017

USA_padrunidPropastopile jäi silma ühe pealkirja metamorfoos, kus algse artikli sisu muutus seda refereerinud väljaannete jadas sootuks. Lugu meenutab kangesti mitme koka kaasabil supi keetmist, kus iga kokk, kes suppi maitsmas käib, lisab pisut soola. Lõpuks on supp sedavõrd soolane, et ei kõlba süüa ning tuleb ära visata.

25. mail avaldab Business Insider loo pealkirjaga „USA armee ülem: jalavägi vajab uut 7,62mm relva“, milles staabiülem Mark Milley avaldab arvamust, et seni armees kasutusel olev kaliiber 5,56 mm pole enam tänapäeva kuulivestidest läbilöömiseks piisav. Ta arvab, et tuleks üle minna võimsamale laskemoonale ning pakub lahendusena välja kaliibri 7,62 mm. Ülema arvamus on öeldud vastuseks Senati ühe komitee küsimusele.

26. mail avaldab Soome tabloid Iltalehti küsimärgiga varustatud pealkirjaga loo „Kindral kritiseerib ameeriklaste padrunite ebatõhusust – kas USA võtab varsti Soomelt eeskuju?“ Lugu refereerib Business Insideri artiklit ja lisab, et Soomes praegu kasutatav relv RK-62 tulistab just 7,62 mm kaliibriga laskemoona.

Samal päeval refereerib Iltalehti lugu eestikeelne portaal eestinen.fi, mille sisuks on Soome uudiste ja info vahendamine. Nüüd on pealkirjast kadunud küsimärk, juurde ent tekkinud vürtsikas üldistus:  „NATO relvad ei kõlba kuhugi! USA võtab eeskuju Soomest“. 28. mail refereerib eestinen.fi lugu juba ka Kremli propagandakanal Sputnik.

eestinen.fiJuhtum illustreerib viisi, kuidas pealkirjade loomingulise toimetamisega saab suvalisele loole anda uue varjundi. Algses loos ei mainitud kordagi Soomet ega sealses armees kasutatavat kaliibrit – selle lisas juurde Soome tabloid. Algne allikas tõi välja kõigest vajaduse analüüsida, kas on vaja muuta kaliibrit. Kuid ometigi sai kaliibri muutusest juba kolmandas refereeringus kindlas kõneviisis (alternatiivne) fakt koos eksperthinnanguga, et NATO relvad on kõlbmatud.

Pealkirja teekond näitab, et mõtte moonutamiseks ei pea uudist avaldatama propagandaväljaannetes, piisab täiesti tavaliste tabloidide-blogide “panusest”. Küll aga oleme varemgi kirjutanud mitmest juhtumist, kus sama ülesoolatud pealkirja tehnikat kasutades on Eesti-vastast propagandat tehtud. Näiteks sobib tänavu jaanuaris ringelnud valeuudis, nagu plaaniks Eesti rünnata Venemaa tuumajaamu või 2015. aasta lugu, kus Eestit süüdistatakse alusetult apartheidis.

Piltidel kuvatõmmised postituses viidatud artiklitest.