Jefreitorid Ilves, Laar ja Ansip said medali

08.05.2017

Venemaa katseministeeriumi algatus nimega “Rahva kangelastegu” on koondanud veebipõhisesse andmebaasi isikud, kes on 2. maailmasõjas Punaarmees autasustatud. Andmepank avati 2015. aastal, kui täitus 70. aastat sõja lõppemisest, ning selles saab otsinguid korraldada igaüks.

Baltnews IlvesPropagandaportaal Baltnews on aga selle aasta aprillist asunud avaldama artiklisarja “Nõukogude eestlased”, kus nimetatud andmebaasist on välja otsitud eesti nimedega inimesi. Kentsakal kombel on portaal pidanud esiletõstmise vääriliseks just isikuid, kelle perekonnanimi kattub tänase Eesti vabariigi poliitikutega. Nii saame teada, et autasu on välja teeninud jefreitorid Eduard Ilves, Alfred Laar ja Gustav Ansip, seersant Arnold Ligi, vanemseersant Robert Kallas, reamehed Eduard Ratas ja Johannes Mihkelson. Lisaks prominente meenutavate nimedega punaväelastele on seerias veel artiklid nooremseersant Allikust ja arhetüüpse eestlase nimega vanemleitnant Tammest.

Propastop otsustas Baltnewsi artiklisarja esile tuua veidra kurioosumina, mis illustreerib Kremli propagandamasina soovi esitada 2. maailmasõda mitte totalitaarsete režiimide avantüürina, vaid tänapäevalgi olulise sündmuse, “nõukogude rahvast” ühendava patriootliku ühistegevusena. “Nõukogude rahva” osana püütakse näidata ka kunagi Nõukogude Liidu poolt okupeeritud maid, esitades neid eksinud lambukesena, kes sattunud justkui kogemata Lääne väärtusruumi, kuid kelle tegelik kodu on Venemaa mõjusfääris. Oleme sarnaseid mõttemalle kohanud nii Venemaa meedia saadetes kui ka näiteks kremlimeelse aktivisti Dmitri Linteri idees püstitada Tallinna järjekordne vastuoluline ausammas, sedapuhku Punaarmees võidelnud eestlastele.

Mis on Baltnews? Portaal on osa Kremli piiritaguste meediaprojektide võrgustikust ning on suunatud Balti riikides elavatele vene keelt kõnelevatele inimestele. Eesti portaali juhib Aleksandr Kornilov, kes on äramärkimist leidnud nii meedias kui kapo aastaraamatus. Sellest, kuidas Baltnews on seotud propagandakanalitega Sputnik, RT ja Venemaa valitsusele kuuluva RIA Novosti uudisteagentuuriga, saad lugeda ka ingliskeelsest artiklist, mille on avaldanud Riias paiknev uuriva ajakirjanduse projekt Re:Baltica.

Tänase seisuga oskame öelda, et 9. mai ei tekita ilmselt sama suurt kajastuste lainet kui hiljutine pronksiöö kümnes aastapäev. Küll võib venekeelses meedias kohata lugusid tänavusest surematu polgu marsist koos nurinaga, et võimustruktuurid on asunud kontrollima marsi aktiviste.

Loe ka postitust Georgi lindi muutumisest sõjakangelaste sümbolist impeeriumimeelsete tööriistaks.

Sofia mälestusmärk suurem

Piltidel:

Punaarmee ” vabastajate” mälestusmärk Bulgaaria pealinnas Sofias, mis sai 2011. aastal tänavakunstnikelt kaasaegse kuue. Foto: Michal Janček / Flickr / CC.

Kuvatõmmis Baltnewsi artiklist.