Sputniku propagandakanalit on Baltimaades ähvardamas paariastaatus

04.05.2017

sputnik_noVenemaa propagandakanalite võrkku Russia Today (Россия Сегодня) kuuluva Sputnik grupi jaoks oli märts ebameeldiv kuu, kuna kanaliga koostöö lõpetamisest teatasid nii Eesti, Läti kui ka Slovakkia uudisteagentuurid. Jaanuaris oli koostöö juba lõpetanud Leedu uudisteagentuur.

1. märtsist keeldusid Sputnikuga koostööst Eesti uudisteagenruur BNS ja Läti LETA. Kuu hiljem, 30 märtsil teatas koostöö lõppemisest Slovakkia uudisteagentuur TASR. Jaanuaris oli Sputnikuga lepingu lõpetanud ka Leedu BNS.

Koostöö Slovakkia uudisteagentuuriga oli alanud ligikaudu 24 tundi varem. Alanud koostöö avalikustamine tekitas pahameeletormi nii Slovakkia elanikes kui ka valitsuse ja parlamendi liikmetes, kes nõudsid selgitusi uudisteagentuuri juhilt. Tekkinud vastuolu tulemusel lõpetati 29. märtsil alanud koostöö päev hiljem, 30. märtsil.

29. märtsil sõlmitud koostöölepe sisaldas TASR´i ja Sputniku vahelist uudistevahetust ning see oli eeldatavalt ka tekkinud pahameele põhjuseks. TASR kinnitas 30. märtsil, et nad vaatasid üle avaldatud materjali ning selle hulgas polnud ühtegi Sputniku poolt toodetud uudist.

Märtsi alguses katkenud koostöö BNS´i ja LETA uudisteagentuuridega tekitas pahameelereaktsiooni Venemaal, millest agentuure süüdistati kahepalgelisuses ning meediavabaduse piiramises. Sputniku kaitseks pildusid süüdistusi näiteks nii Venemaa välisministeerimu esindaja Maria Zahharova kui ka Rossija1 telekanalis esinenud propagandakanalite võrgu Russia Today juht Dmitri Kisseljov.

Varem on Propastop avaldanud uudiseid Sputniku tegevuse piiramisest Soomes ja Rootsis ning oleme kirjutanud ka Venemaa propagandakanalite tööle kaasaaitamisest, võimalustest piirata nende finantseerimist ja levikut.

Uudisteagentuuride selline samm kärbib kindlasti Venemaa propagandakanalite tiibu ning oleme kindlat, et kuuleme sarnastest arengutest sel aastal veel.

Foto: ekraanitõmmis sputniknews.com lehelt