Propastop „Foorumi“ saates

20.04.2017

FoorumTeisipäeval ETV saates „Foorum“ osales eksperdina ka Propastopi vabatahtlik Andres Lember. Teise eksperdina oli tema kõrval ajakirja Diplomaatia peatoimetaja Erkki Bahovski. Saade keskendus kaitsepolitsei aastaraamatule, millest erinevaid lõike on esitle tõstnud ka Propastopi blogi. Arutleti Venemaa mõjutustegevuse ja julgeoleku üle laiemalt.

Stuudios külalisteks olnud Andres Anvelt, Eerik-Niiles Kross, Mart Helme ja Jaanus Karilaid aurtlesid aastaraamatus kajastust leidnud teemadel, aga ka Venemaa mõjutustegevuse üle laiemalt. Anvelti sõnul ei pea me olema mures üksnes selle üle, mida Venemaa Eesti vastu teeb, vaid kuidas Venemaa käitub maailmas laiemalt ja tahab selle kaudu näiteks murda Euroopa Liidu ühtsust. Tema sõnul on see üks alusväärtus, mille eest võitlevad ka meie eriteenistused.

Saatekülalised tõid näiteid erinevatest Venemaa propagandajuhtumitest ning analüüsisid nende mõju Eesti elanikele. Saatejuht tõi välja Venemaa poolt Eestisse toodud natsisümboolika tätoveeringutega mehe juhtumi, mida sealsed meedikanalid kasutasid ära propagandauudiste loomiseks. Mart Helme tuletas meelde, et sellised juhtumid ja nende teadlik loomine ei ole suunatud Eesti inimestele, vaid tekitatakse Venemaa elanike mõjutamiseks. Helme tõi näiteks aastatetaguse loo, kuidas idapiiri taga levis uudis Tšetšeenias valgetes sukkpükstes võitlevatest Eesti naissnaipritest. Lugu jabur, kuid Venemaal pälvis see tähelepanu ja levis.

Arutleti ka venemeelsete meediaväljaannete piiramise üle Eestis ning selle mõjust propaganda levikule. Enamuses jäi kõlama seisukoht, et selline meede ei oleks tõhus või aitaks pigem kaasa propagandakanalte levikule ja jälgitavusele.

Propastop leiab, nagu ka saates välja öeldud, et propaganda vastu võidelda ei ole võimalik. Usume, et parima tulemuse propaganda mõju vähendamisel annab selle sihtmärgiks olevate inimeste harimine – propaganda märkamine, erinevate mõjutustehnikate teadmine ning mõjutustegevuse tagamaade mõistmine.

Foto: ekraanitõmmis ETV kodulehelt