Pronksiöö 10. aastapäev kogub tuure

10.04.2017

Pronkssõdur26. aprillini, Pronksiöö sündmuste 10. aastapäevani on veel aega, ent Venemaa propagandameedias võib märgata soovi teema uuesti fookusesse  tõsta. Refereerime artikleid, mis märtsi lõpust alates Propastopile silma on jäänud.

  • Pronksihooaja avas Venemaa välisministeeriumi pressiteade 24. märtsist, tõstatades 2007. aasta rahutuste käigus surma saanud Dmitri Ganini loo. Loe lähemalt Delfi vahendusel.
  • 29. märtsil  avaldas Lenta.ru pikema artikli kümne aasta tagustest sündmustest, käsitledes pronkssõduri teisaldamist kremlimeelsest vaatenurgast. (Kunagi sõltumatu Venemaa väljaande Lenta.ru tegijad vahetati 2014. aastal Putini poolt kontrollitud toimetuse vastu välja. Vallandatud ajakirjanikud asutasid uue venekeelse sõltumatu kanali, Riias tegusteva Meduza. Propastop on kandnud Lenta.ru propagandakanalite nimekirja.)
  • 3. aprillil avaldasid propagandakanalid RT, Sputnik ja rida teisi loo toonaste rahutuste ninamehe Dmitri Linteri plaanidest. Enam ei piirduta tagasivaatega, Linter räägib ideest püstitada Tallinna järjekordne mälestusmärk, seekord eestlastele, kes fašismi vastu võitlesid. Eeskujuna nähakse Arnold Meri, esimest eestlasest Nõukogude Liidu kangelast, kes anti Eesti Vabariigis kohtu alla süüdistatuna genotsiidis seoses 1949. aasta märtsiküüditamisega.

Pronkssõdur on Kremli meedia jaoks sobiv teema, sest võimaldab rõhutada propagandavalet, nagu elavat Eestis russofoobsed fašistid, kes tegelevad ajaloo võltsimisega. Selliste meemide korrutamine täidab idanaabri infosõja kaugemaid eesmärke: vastandada Eestis elavaid rahvusgruppe ja tekitada Eesti riigile Euroopa ja NATO liitlaste silmis probleemse partneri mainet.

Propastop ei oska ennustada, kas Pronksiöö aastapäevaga seotud teemad kasvavad seekord suuremaks propagandarünnakuks. Igal juhul hoiame uudistel ja arengutel silma peal. Palume ka lugejatel oma tähelepanekutest teada anda kõrvaloleva “Teata propagandast” vormi või Facebooki kaudu.

Pildil Pronkssõdur Siselinna kalmistul 2010. aastal. Foto Liis Treimann / Postimees / Scanpix.