Must nimekiri äratas tähelepanu

16.02.2017

Ehkki Propastop on tegutsenud juba aasta, pole Eesti-vastaste propagandajuhtumite paljastused eriti välismeediasse jõudnud. Põhjus on lihtne – peame blogi eesti keeles ja seega piirdub kohati väga elav huvi kohaliku keeleruumiga.

Sputnik nimekiriErandiks oli eelmise nädala postitus, kus avaldasime musta nimekirja  veebilehtedest, millelt oleme leidnud näiteid Eesti-vastast propagandat, valefakte või kallutatud käsitlusi edastavatest lugudest. Uudis nimekirja avaldamisest jõudis suurematesse Venemaa väljaannetesse, sealhulgas enamikku, mis nimekirjas ära mainitud, aga ka Ukraina portaalidesse ning mõnele ingliskeelsele saidile.

Kui enamasti piirdusid kajastused uudisteagentuuri teate refereerimisega, siis osa veebilehti rikastas lugu pealkirja või kommentaariga, muutes uudise omakorda propagandistlikult kallutatuks.

  • Vesti portaal pealkirjastas loo “Eesti russofoobid koostasid nimekirja vaenulikest veebilehtedest”: Propastop sildistatakse russofoobseks ja nimekirja sattunud lehed vaenulikeks.
  • Komsomolskaja Pravada (ek komsomoli tõde) lisas uudisele seletuse, nagu võideldaks Eestis juba ammu kõige venepärasega ning mainitakse hämmastunult, et “siin olla isegi testitud venekeelsete õpilaste lojaalsust NATOle”. Teises loos mainitakse, et nimekiri olla sügava viha väljendus Venemaa massikommunikatsiooni suunas.
  • Uudisteagentuur Välispoliitilised Sidemed lisas uudisele lõigu, et Venemaa presidendi inimõiguste nõukogu liige Aleksandr Brod olla pöördunud Euroopa õiguskaitseorganite poole nimekirjale hinnangu saamiseks – tema arust saavat nimekirjast alguse uus etapp Eesti võimude survest massiteabevahenditele.
  • Rossiiskaja Gazeta seostas nimekirja avaldamist meelevaldselt väidetava natsionalismi tõusuga Eestis. Propastoppi nimetatakse Kaitseliidu allüksuseks, mis ei ole tõsi.
  • Ka kohalikud propagandaportaalid Sputnik ja Baltnews on teinud nimekirjast pikemad lood, kus arvamust avaldavad mitmed isikud, sealhulgas esitades väära teooria nimekirja koostanud isikutest. Kes soovib, leiab artiklid ise, otsustasime neid veebilehti mitte otselingiga viidata, et mitte kasvatada propagandakanalite lugejaskonda.

Näeme, et Propastopi käsitlustel on auditoorium olemas ka väljaspool eesti keeleruumi. Peame vist võtma plaani ka inglise- ja venekeelse Propastopi avamise.

Pilt: kuvatõmmis Sputniku portaalist.