Balti riigid taas Kremli televisiooni hambus

13.02.2017

Propastopi hiljutised postitused on käsitlenud Eestit puudutavaid propagandavalesid veebiportaalides (esimene ja teine juhtum). Rünnakud internetimeedias on mõjutustegevuse kõige madalam tase, mida toimub pea iga päev.

Kui aga valed ja vildakad käsitlused jõuavad Kremli mõju all olevatesse televisioonikanalitesse, on tegu suurema propagandasündmusega. Viimati oli Eesti kohta suurem telelugu novembris, kui siinseid teemasid käsitles Pervõi vestlussaade “Aeg näitab”. Loetlesime toona üles kõik müüdid, mida propagandameedias Eesti kohta rõhutatakse.

ZvezdaVärskem telelugu Balti riikide kohta jõudis eetrisse 1. veebruaril kanalis Zvezda. Saates “Osobaja statja” (ek eriartikkel), alapealkirjaga “Balti riigid ilma Venemaata – kas lõpp?”  astus üles esinejate ring, kes kallutatud meedias tavakülalised, teiste hulgas ka Kremli meedia “valveeestlane” Dmitri Linter.

Loeme taas üles propagandistlikud meemid ja käsitlused, mida saade edastas:

  • Russofoobia! See sõna kõlab igas teises saatejuhi repliigis. Ilmne on soov kinnistada termin vaatajate teadvusesse seoses Balti riikidega. Saatejuht jätkab sõnakasutamist ka siis, kui osa saatekülastajaid kinnitab, et Baltimaades pole mingit russofoobiat.
  • Russofoobia olevat kultiveeritud kohaliku eliidi ja poliitilise kliki poolt, sooviga selle eest Läänest raha teenida. Midagi muud siin müüa polevat. Rahvas suhtuvat Venemaasse hästi, aga klikk rahvast ei kuulavat.
  • Balti riikides polevat olnud nõukogude okupatsiooni, selline käsitlus olevat nende riikide poolne ajaloo ümberkirjutus. Punaarmee vabastas Balti riigid, territooriumid, mis olevat alati olnud osa Venemaast.

Saates kasutatud retoorika kattub sügisese Pervõi saate temaatikaga, ehkki kallutatud käsitlused sõnastatud veel räigemalt. Värskema suundumusena  võib esile tuua Balti riikide väidetavalt erakordselt viletsa majandusliku seisu alla joonimise. Olukorda kirjeldatakse koguni majandusliku ja demograafilise katastroofina. Lisaks mainitakse otsesõnu, et Nõukogude ajal elasid inimesed Eestis, Lätis ja Leedus palju paremini kui praegu.

Kuidas sellised valed ümber lükata? Toome siinkohal Äripäeva vahendusel ära Venemaa opositsioonipoliitiku Aleksei Navalnõi blogipostituse, mis Venemaa ja Eesti majanduse võrdluses olukorrast hoopis teise pildi loob.

Mis on Zvezda? Venemaa kaitseministeeriumile kuuluv telekanal, mis ka varem räigete propagandalugude poolest Propastopile silma jäänud. Oleme kandnud Zvezda kanalite nimekirja, millele soovitame Eestis üle kandmisel lisada propagandamärgise.

Pildil ekraanitõmmis saatest.