Propagandasõnastik: false flag

19.01.2017

false_flagEesti keelde raskesti tõlgitav termin false flag tähendab tehnikat, millega erinevaid tegevusi viiakse läbi teise grupi tunnuste all, jättes mulje, nagu oleks tegevuse taga keegi teine, mitte see, kes operatsiooni tegelikult läbi viis.

Selle tehnikaga tegevusi on läbi viidud nii sõja olukorras kui rahuajal. Sel sajandil on seda tehnikat hakatud kasutama ka virtuaalmaailmas ja kübersõjas.

False flag tehnika üks viimaste aastate ilmekaim näide on Ukraina-Venemaa kriisiga tekkinud mõiste “rohelised mehikesed“.

Virtuaalkeskkonnas on hiljuti palju diskussiooni tekitanud USA presidendivalimistega esile kerkinud häkkimisskandaal, mille kohta on väidetud, et see oli samuti false flag operatsioon.

Üks varasematest teadaolevatest kordadest, kui kõnealust tehnikat kasutati, toimus 1788. aastal. Väidetakse, et sel aastal lasid rootslased õmmelda Vene armee mundrid ning lavastasid nendega rünnaku Puumala eelpostile, andes sellega ettekäände Rootsi-Vene sõjale.

Propastop möönab, et selle tehnika tuvastamine on keeruline ning võib kiiresti kalduda vandenõuteooriate valda, kuid alati tasub küsimusi esitada.

Foto: Denis Krebs/Flickr/CC