Tehnoloogiaga libauudiste vastu

29.12.2016

les_decodeurs2016. aasta on silma paistnud libauudiste võidukäiguga. Libauudistele kui probleemsele valdkonnale on hoogu andnud mitmed 2016. aastal toimunud sündmused – alates terrorirünnakutest Euroopas, Venemaa jätkuvast aktiveerumisest propagandarindel, kuni USA presidendivalimisteni välja.

Kõik need sündmused on andnud oma panuse, et hakata libauudistest üha sagedamini rääkima ja mitte ainult. 2016. aasta teiseks pooleks on valdkond muutunud sedavõrd murettekitavaks, et mitmed uudiste levitamisega tegelevad organisatsioonid on asunud välja töötama meetodeid või tehnikaid, et libauudistega tulemuslikumalt võidelda.

Digiday portaali andmetel on Prantsuse väljaanne Le Monde, millel on aktiivselt tegutsev 13-liikmeline allikakontrolli osakond “Les Dećodeurs”, asunud libauudistega võitlemise lihtsustamiseks välja töötama tehnilist lahendust. Le Monde soovib 2017. aastal välja tulla internetibrauserile mõeldud vahendiga, mis annaks “fooriga” märku uudise allika tõsiseltvõetavusest.

Sarnase ettepaneku Eestis levivate Venemaa propagandakanalite märgistamiseks on teinud ka Propastop.

Lisaks on Les Dećodeurs asunud ehitama uudislugude taustainfo kontrolliks “otsingumootorit”, mis oskaks kontrollida esitatud andmeid avalikest ja kontrollitud andmebaasidest. Projekti teostuseks on nad saanud toetust ka “Google’s Digital News Initiative” programmist.

Teine uudistega seotud organisatsioon “Reuters” on niemandlab.org portaali andmetel asunud ehitama Twitteri postituste taustakontrolli abimeest “Reuters News Tracer”. Organisatsioon, mille edu alus on kiirus, seda nii uudise alge leidmisel kui ka selle tõesuse kontrollimisel, vajab tööd lihtsutavat lahendus, mis aitaks võita aega. Reutersi andmetel on nad loonud algoritmi, mis analüüsib ca 40 tunnust, mille põhjal hinnata infoallika tõsiseltvõetavust. Näiteks vaadeldakse mu hulgas konto kontrollitust (verified account), jälgijate hulka, kas postitus sisaldab pilte või linke ning ka postituse struktuuri.

Need kaks on ilmselt esimesed pääsukesed selles valdkonnas. Propastop hoiab libauudiste kummutamise tehnoloogiate arengul silma peal ning raporteerib sellest ka blogis.

Foto: kuvatõmmis Le Monde uudisteportaalist