Miks Eesti ettevõtted teenindavad propagandakanaleid?

07.11.2016

Propastopi käest on viimasel ajal hakatud uurima, et miks Eesti riik välismaalt rahastatud propagandakanaleid lihtsalt kinni ei pane. Hiljuti on sulgemise järgi õhanud nii rahvuslased kui ka  Vadim Štepa Delfs avaldatud arvamusartiklis.

Tahtmata hakata valitsuse suuvoodriks arvab Propastop, et propagandakanalite sulgemisega mitte kiirustamise taga on riigil sellised kaalutlused:

  • sõnavabaduse väärtustamine: ka ametlikust erinevad vaated käivad sõnavabaduse printsiibi alla. Niikaua, kui tegemist ei ole otseselt kuriteoga, näiteks vaenu õhutamisega, kehtib sõnavabadus ka propaganda puhul.
  • valitud strateegia propaganda vastu võitlemisel: uute kommunikatsioonikanalite loomine, selgitamine, harimine. Eesti riigi põhimõtetest propagandaga vastu astumisel saad lugeda siit.
  • sulgemine pole efektiivne: selline aktsioon tõmbab hoopis suletavale kanalile tähelepanu. Pealegi saab näiteks veebilehed avada uuesti, välismaistes serverites.
  • mainekahju sulgejatele endale: sulgemine tooks kaasa nii Venemaa kui liitlaste süüdistused tsensuuris ja totalitaarsetes sammudes.

Riigipoolsed sulgemised ei ole aga ainuke tee, kuidas võõrpropagandale saab vastu seista. Suhteliselt vähe on kasutatud  surve avaldamist Eesti ettevõtetele, et nad ei annaks oma tegevusega võimalusi propagandakanalitel tegutseda.

Üks selline juhtum on Eestis juba olemas. Apollo ja Rahva Raamat korjasid müügilt Kremli propagandasõnumit kandva kirjanduse, mille kohta olid teinud järelepärimise Eestis elavad Ukraina aktivistid.

natwestSarnased initsiatiivid on aset leidnud ka raja taga. NatWest Bank sulges endapoolse aktsioonina Venemaa propagandakanali RT Ühendkuningriigis asuvad kontod, MVlehti skandaali ajal lõpetas  väljaandele ligipääsu nende serverit haldav Soome ettevõte.

Nii oleks ka Eestis asjakohane pärida pankadelt, kes haldavad propagandakanalite arvelduskontosid, kas nad ei näe enda tegevuse taga vastuolu vastutustundlikkuse printsiibiga. Samuti ei ole ühtegi põhjust, miks propagandakanalile Baltnews peaks nimeserveri teenust pakkuma just kohalik Zone. sulgemineMiks mitte uurida  TV3 omanikfirmalt, Skandinaavia taustaga MTG-lt, kas on eetiline teenida reklaami vahendamise pealt propagandakanalisse RTR Rossija? Samuti võiksid  selle kanali edastamisest loobuda nii Starman, STV kui Telia.

Maine on Eestis tegutsevatele firmadele oluline ning nagu raamatupoodide juhtumist näha, toob avalikkuse surve kaasa kiired tagajärjed. Miks mitte kasutada sarnast kodanikuinitsiatiivi ka teiste propagandakanalitele tegutsemisvõimalust pakkuvate ettevõtete juures?

Piltidel:

Propagandakanali RT Ühendkuningriigi kontod sulgenud NatWest panga logo. Foto Howard Lake/ Flickr/ CC.

Kremlimeelne aktivist Sergei Tšaulin selgitamas kanalile Rossija oma plakati sõnumit põllumeeste meeleavaldusel Toompeal 2015. a septembris. Foto kapo aastaraamatust 2015.