Eesti poisid, tulge üle!

29.08.2016

stop 1Delfi kirjutas 19. augustil agentuuri RIA Novosti uudisele toetudes, kuidas Pihkva oblastis toimunud Venemaa ja tema liitlaste õppustel kutsuti NATO sõdureid alla andma:

„NATO sõdurid! Teid petetakse! Te pole rahutoojad! Langetage relvad! Te võitlete võõral territooriumil. Oma reeturliku rünnakuga rikkusite te rahumeelse riigi rahu. Teid piitsutab seni veel mitte üheski sõjas kaotust kandnud rahva kättemaks ja raev. Heitke relvad käest, ärge olge marionetid oma liidrite käes!“

Üleskutset lugedes torkab silma selle sünkroonsus Venemaa propagandameedia jutupunktidega: rahuarmastav Venemaa versus agressiivne NATO, marioneti-teema, kahtlemine demokraatliku valitsuse legitiimsuses.

Loost ei selgu, kas üleskutset esitati lisaks vene, inglise ja saksa keelele ka eesti keeles. Eesti kultuuri vahest kuulsaim propagandameem on “Eesti poisid, tulge üle! Saate kõhud täis ja jõuluks koju!” 1968. aasta filmist “Inimesed sõdurisinelis”. Filmis saatis valjuhääldi vaigistamist lause “Kögise veel, könn!”.

Milline oleks sobiv vastus üleskutsele alla anda tänapäeval? Kirjuta oma versioon Propastopi Facebooki seinale.

Joonistus: Dimitra Tzanos/Flickr/CC