Veteranpoliitiku sõnul peab Eesti Soome vastu infosõda

22.08.2016

Propagandaplakat Soome suurAugusti alguses tegi Delfi kokkuvõtte Soome meedias toimunud diskussioonist, milles endine välisminister Erkki Tuomioja süüdistas Eestit, nagu peaks see Soome vastu samasugust infosõda nagu Venemaa.

Inforünnakuks peab Tuomioja Eesti poliitikute väljaütlemisi Soome NATOsse kuulumise teemadel. Tema postitus on ajendatud põhjanaabrite propagandaeksperdi Saara Jantuneni kirjutistest, mis käsitlevad Venemaa meediarünnakuid. Süüdistuse asjaolud on Delfi loos põhjalikult kajastatud, sealhulgas välja toodud ka Tuomioja kriitikute argumendid.

Ka Propastopi meelest pole süüdistusel tegelikkusega mingit pistmist. Meie hinnangul on tegemist veteranpoliitiku sooviga emotsionaalselt laetud sõnade abil oma väljaütlemisele tähelepanu tõmmata.  Peame valeks nii ränga termini nagu infosõda kasutamist iga arvamusavalduse või mõjustamiskatse tähistamiseks.

Oleme diskussiooni teise osapoole, propagandauurija Saara Jantuneni raamatut Propastopis varem käsitlenud, siin on otselink ka tema ingliskeelsele blogile.

Pildil Soome propagandaplakat “Võitled kodurindel, summuta iga kuulujutt ja keelepeks” teise maailmasõja ajast. Foto: Keijo Knutas/Flickr/CC