Propagandakanal poeb olümpia varju

08.08.2016

Propagandakanali tegevuse aluseks on võimalikult lai levik. Selleks luuakse mulje, nagu oleks tegu usaldusväärse ja professionaalse ajakirjandusega. Toodetakse ja edastatakse üldhuvitavatel teemadel uudismaterjali, meelitades selle kaudu meediatarbijaid oma kanali juurde. Mõistagi jääb sport ja olümpiamängud teemadeks, mis on sadade miljonite spordisõprade huviorbiidis ning mida propagandakanalid samuti ära kasutavad.
Nii näiteks edastab spordivaldkonna uudiseid ka Kremli meediakontsern RT, endine Russia Today, mille Propastop on määratlenud propagandakanalina.
RT Olümpia DelfiKindlasti ei saa spordiuudiste tootmist ühelegi väljaandele pahaks panna, kuid Propastop leiab, et arvestades propagandakanalite tausta, tegevust ja eesmärke, peaksid neutraalsed ja viisakad meediaväljaanded vältima nende tsiteerimist. Seda sel lihtsal põhjusel, et mitte kaasa aidata vaenuliku propagandakanali levikule. Süütu spordiuudise kaudu saavutatud klikk võib hõlpsalt juhatada järgmiseni, millelt avaneb hoopis teistsugune, kallutatud või suisa valesid täis materjal.
Just sellise apsu tegi portaal Delfi loo “Londoni paraolümpia kangelanna kaalub Rio mängude järel eutanaasia tegemist” juures. Vaieldamatult on tegu väga loetava uudisega, kus on esindatud kuulus nimi, olümpiamängud, inimlik tragöödia ja tundlik eutanaasiateema. Tõeline klikimootor juba pealkirjast alates. Delfi aga püüdis skandaalimaigulist lugu veelgi rikastada, linkides sinna ka vastavasisulise Twitteri säutsu just RT kontolt.
Propastop kutsub kõiki Eesti meediaväljaandeid propagandakanalite suhtes mitte ainult allikakriitilised olema, vaid neid teadlikult vältima. Nad ei ole väärt viitamist muul juhul, kui vaid nende valede paljastamiseks. Ka siis on hea toon propagandamaterjalile mitte otselinke luua, vaid esitada nende materjal ekraanitõmmistena.
Pildid: kuvatõmmised RT Twitteri kontolt ja Delfi uudisest.