Maikuu valedetektor

26.05.2016

Maikuus jäid Propastopile meedias silma paar valeväidet, mis otseselt seotud blogi teemaga. Toome välja, kuidas need valed on ümber lükatud.

1. Kohtla-Järve õpilased ei kandnud CCCP särke

CCCP särk10. mai raadiosaates Reporteritund ja 11. mai ETV saates Foorum väitis kolumnist Ahto Lobjakas: “Marina Kaljurand läks Kohtla-Järvele, hiljuti, oli mingisuguses vene gümnaasiumis, seal oli, ma oletan, mingi 12. klass, lastel oli kõigil t-särgid CCCP kirjadega.” Väitest tegi Lobjakas järelduse, et Eesti lõimumispoliitika on läbi kukkunud: “25 aastaga oleme saavutanud selle, et vene noored peaaegu rohujuuretasandi protestina tõstavad keskmist sõrme Eesti riigiametniku vastu.”

Ajaleht Põhjarannik lükkab Lobjaka väite ümber Järve vene gümnaasiumi direktor Svetlana Vladimirova sõnadega: “Jutt, mille järgi mingi klassi õpilased oleks kõik selga pannud särgid kirjaga CCCP, on vale. Ma ei mäleta isegi ühtegi õpilast, kellel oleks üldse olnud mingi vene sõna särgile kirjutatud.” Väidet nimetab valeks ka välisminister Marina Kaljurand, välisministeerium lisab, et eelmisel aastal oli kohtumisel ministriga kirjaga CCCP särgis tõesti üks õpilane, sündmus leidis aga aset Narvas, mitte Kohtla-Järvel.

Vale kummutab ka foto välisministri ja Kohtla-Järve õpilaste kohtumiselt, kus ei paista Nõukogude sümboolikaga särke:

Põhjarannik

Vaata Foorumit siit, kõnealune saatelõik alates 26:20

Kuula Reporteritundi siit, kõnealune saatelõik alates 37:00

Loe Põhjaranniku artiklit, mis lükkab väite ümber.

2. Sillamäel ei olnud kümneid tuhandeid marssijaid

Vene telekanali Rossija 24 5. mail eetris olnud uudistesaade Vesti väitis, et 2015. aastal tulid Sillamäe tänavatele kümned tuhanded inimesed, et loata ja kooskõlastuseta läbi viia surematu polgu aktsioon.

2015. aastal oli Sillamäel nimetatud aktsioon, kuid osalejaid oli märksa vähem. Valeväide on ümber lükatud faktiga, et  Sillamäe elab 13 964 inimest ning aktsiooni kujutava videolõigu kõige üldisemas kaadris võib kokku lugeda umbes 60 inimest. Kui eeldada, et ka kaadri taha jäi teist samapalju, on kõige realistlikum hinnang meeleavaldusel osalejate arvuks  paarsada inimest.

Sillamäe valedetektor

Rossija 24 videot saad vaadata siit, kõnealune saatelõik alates 2:50.

Loe ka venekeelse Delfi peatoimetaja artiklit kõnealusest videoloost.

Mõlemat valet iseloomustab manipuleerimine suurte arvude ja värvikate üldistustega. Propagandisti suus saab ühest õplasest terve klassitäis ja sajast kümme tuhat. Suuri arve loopides antakse oma seisukohtadele suurem kaal. Eeldatakse, et fakte kontrollima ei hakata  ja isegi kui kontrollitakse, on valefaktidele üles ehitatud järeldus oma eesmärgi täitnud.

Silma torkab, kuidas valed koonduvad Ida-Virumaa ümber: tundub, et tegemist on piirkonnaga, kus ükski vale ei tundu piisavalt jabur. Ilmselt tuleb värvikatesse faktidesse, mis puudutavad seda piirkonda, suhtuda teatava skepsisega ning neid üle kontrollida.

Lisaks on kummaline näha, kuidas propagandisti jaoks ei tähenda väite ümber lükkamine tema järelduse ümber lükkamist. Nii ütleb valelt tabatud Lobjakas, et tegelikult pole vahet, palju neid särke oli, integratsioon on läbikukkunud ikkagi.

Propastopi jaoks on selline arvudega vehkimine vastutustundetu demagoogitsemine ja lubamatult propagandistlik retoorika.

Pildid:

Nõukogude sümboolikaga  särk. Foto: I See Modern Britain /Flickr/CC

Ekraanitõmmis Põhjaranniku artiklist.

Ekraanitõmmis Rossija 24 videost.