Trumpile suhu trollitud sõnad

21.03.2016

Donald Trump4. märtsil ilmus Venemaa uudistekanalis RIA Novosti lugu sellest, kuidas USA vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump on väidetavalt teatanud, et tema meelest võiksid baltlased Aafrikasse kolida, kui neile Venemaa naabrus ei meeldi. Samal päeval arutas loo autor Jaras Valjukenas samal teemal ka Kremli rahastatavas propagandakanalis Radio Sputnik.

Valjukenase kajastuse kohaselt tõukunud Trumpi sõnavõtt Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvese väitest, et Venemaa naabrus takistab Balti riikidel arenemast, sest Venemaa ei soovi oma kõrvale näidet edukalt Läände integreerunud endisest liiduvabariigist.

Oma Trumpi-tsitaadi aluseks väidab Valjukenas olevat Trumpi antud intervjuu Leedu raadiole. Raadiojaama nime ei mainita.

Propastop uuris, kas Trump tõesti midagi seesugust võis öelda, püüdes selleks tuvastada ka kajastuse algallikana anonüümselt nimetatud Leedu raadiojaama. Maailma meediaruumis tuntud väljaannete seas otsinguid tehes paraku eriti rohkem selle teema kajastusi leida ei olnud. See fakt tekitab teate tõepäras kahtlust, kuna USA presidendikandidaadi niivõrd skandaalse sõnavõtu oleks  maailma meedia hea meelega üles korjanud ja kajastanud.

Propastop leidis, et samuti 4. märtsil on samal teemal tehtud inglisekeelne postitus foorumisse reddit.com. Seal avaldas Venemaa vappi profiilipildina kasutav kasutaja nimega Ask Russia postituse pealkirjaga „Is it true? Trump about baltic states“. Selles postituses väidetakse et Trump andis intervjuu Leedu ajakirjanikule nimega Danys RADzEVICIuS ja raadiojaama nimi oli LRT Lituanica. Postituse terviktekst on leitav siit.

Jah, Leedus on tõesti olemas sarnase nimega ajakirjanik – Dainius Radzevičius. Tema aga lükkas info levima hakkamise järel oma blogis ümber nii see selle, nagu oleks ta Donald Trumpi intervjueerinud ja ka selle, et nagu oleks ta LRT Lituanica korrespondent. Oma postituses nimetab Radzevičius säärase info levitamist otsesõnu Venemaa trollide kätetööks. Dainius Radzevičiuse leedukeelne blogipostitus on leitav siit.

Propastop ei soovi kaasa aidata valeinfo levitamisele, seetõttu ei lisa me siia otselinki RIA Novosti uudisele, vaid jagame selle ekraanitõmmist. Donald Trumpi foto autor on Gage Skidmore/Flickr.RIA Novosti Trump