Vikerradio rääkis infosõjast

17.03.2016

Vikerraadio Reporteritunnis rääkis saatejuht Indrek Kiisler Heimar Lengi, Ilmar Ragi ja Linnar Viigiga infosõjast. Juttuks võeti internetitrollimine, Venemaa propagandategevuse eesmärgid, Eesti ja Euroopa kaitsetegevuse põhimõtted. Puudutati ka “kasulike idiootide” olemasolu Eesti inforuumis. Saadet saad järelkuulata siit.

Dad's RadioPropastop soovib sõna sekka öelda ka internetitrollide ja kurikuulsa Peterburi trollivabriku loole, mis saates taas kord esile kerkis. Saatejuhi küsis palju võiks olla Eesti meedaruumis kirjutavaid netikommentaatoreid, kes saavad ülesandeid ja teemasid Venemaalt. “Neid inimesi on kindlasti rohkem kui kümme. Kas neid on sadu, nagu Soome puhul hinnati, ma ei ole kindel,” vastas Linnar Viik.

Hinnag võib olla õige, ent kui nii kindlas toonis esitatud eksperthinnagule ei järgne tõestus, ei ole väide  rohkem väärt kui suvaline vandenõuteooria. Liiga palju räägitakse kurikuulsatest trollidest kuulujutu tasemel, et selliseid hinnanguid saaks tõeks pidada.  On viimane aeg võtta trolliteema uuriva ajakirjanduse fookusesse ja näidata kommentaaride analüüsi, kasutajaprofiilide ja IP-aadresside kaudu kätte trollide arv ja tegelik nägu.

Kõnealune Repotrteritund on unikaalne veel mitmel põhjusel. Teadaolevalt on tegu esimese saatega massimeedias, mis tutvustab Propastop.org blogi ennast. Samuti on tegemist esimese postitusega, mis sündinud meie lugeja saadetud vihje põhjal.

Foto: Alan Levine / Flickr